Přihlásit

Nadace bojuje za ohrožené supy v Keni, kteří hynou na otravu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nairobi 15. října (ČTK) - Organizace na ochranu přírody se snaží ochránit volně žijící supy v Keni, a vyzývá proto pastevce, aby neznehodnocovali jedem zdechliny dobytka. Otrava je jednou z hlavních příčin úhynu supů v tomto východoafrickém státě, kde jsou čtyři z osmi druhů těchto mrchožravých ptáků kriticky ohroženy. Informovala o tom agentura Reuters.

Jedním z těchto ohrožených druhů je sup kapucín, jehož populace v posledních 45 letech klesla o téměř 90 procent, uvedla vědkyně Darcy Ogadová z nadace na ochranu přírody Peregrine.

Pastevci většinou znehodnocují zdechliny jedem, jelikož doufají, že se pro ně vrátí lvi. Někdy si pro ně kočkovité šelmy přijdou, ale většinou se na mršinu slétnou supi. Jedna otrávená mršina těchto ptáků může přitom zabít několik desítek. Populace supů se navíc rozrůstá pomalu, takže jejich trávení má na ni velký dopad.

Nadace Peregrine se snaží snížit počty otrav v keňských regionech Laikipia a Samburu, které jsou domovem lvů, nosorožců dvourohých, slonů a zebry Grévyho. Smršťující se populace supů podle Ogadové ohrožuje i tyto druhy, jelikož tito dravci patří k čističům přírody.

Nadace informuje pastevce o nebezpečí, jež napouštění mršin jedem představuje. Zároveň je učí, jak postavit bytelnější přístřešky, které v noci před lvy lépe ochrání jejich stáda. Vzhledem k odlesňování jsou tradiční chatrče často postaveny z křehkých větví, uvedla Ogadová. Nadace tak místní komunity učí kopat hlubší základy a využívat ploty z pletiva.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.