Přihlásit

Den rysů přinese výstavu fotografií a dokument, budou i vycházky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 10. června (ČTK) - Premiéru dokumentu, exkurze, ale i výstavu fotografií přinese Mezinárodní den rysů. Připadá na 11. června, i později však mohou lidé vyrazit na "rysí vycházky" na Novohradsku a Kvildě. Za ministerstvo životního prostředí (MŽP) to uvedl Ondřej Charvát v dnešní tiskové zprávě.

Tematický program potrvá do 11. července. Tento čtvrtek bude online premiéra slovinské dokumentární série Příběhy lovců. Na internetu se koná také webinář věnovaný rysím rodinám či přednáška Martina Strnada z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Ve čtvrtek na akci pro děti v Domě přírody v Českém lese také zahájí výstavu fotografií Julia Kramera. Kramer k fotografování rysů využívá vlastnoručně vyrobená zařízení, která která fungují podobně jako fotopasti.

V sobotu bude v Novohradských horách také "rysí" vycházka pro děti i dospělé, cyklus akcí pak zakončí 11. července Den s rysem v šumavské Kvildě.

Mezinárodní den rysů vyhlásilo před třemi lety 11 organizací zapojených do evropského projektu 3Lynx. Podle koordinátorky 3Lynx Simony Polákové má přiblížit chování této, často skrytě žijící, kočkovité šelmy. Poláková uvedla, že letos si rysa připomene asi sedm evropských zemí.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma v Česku. Patří k přísně chráněným ohroženým druhům, chrání ho i evropská legislativa. Česko-bavorsko-rakouská rysí populace obývá rozsáhlé území od Dunaje na jihu až po Brdy, Český les na severu a část Vysočiny. Pro svou nízkou početnost a izolovanost od ostatních rysích populací je považována za vysoce ohroženou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.