Přihlásit

Ohrožení vodouši letos na jihu Moravy zahnízdili na 12 mokřadech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dubňany (Hodonínsko) 18. května (ČTK) - Na 12 polních mokřadech na jižní Moravě zaznamenali ornitologové zahnízdění kriticky ohroženého vodouše rudonohého. V České republice hnízdí podle odhadů jen 25 až 40 párů. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.

Vodouš rudonohý je středně velký druh bahňáka, ideální místo pro hnízdění pro něj představují periodicky zaplavované tůně na polích. "Letos jsme na jaře zaznamenali výskyt vodoušů na 17 lokalitách polních mokřadů. I přes pokračující silné sucho je ještě v průběhu května obsazených 12 z nich, přičemž šest z nich jsou vysychavé mokřiny a šest nevysychající polní mokřady," uvedl Sychra.

V České republice hnízdí podle odhadů ornitologů 25 až 40 párů vodoušů rudonohých. Už tak malé číslo může podle ornitologů ještě klesnout. "Mokřady v zemědělské krajině, kterých už je i tak málo, jsou stále pod velkým tlakem člověka. Jsou ohroženy zavážením zeminou, rušením, a především cíleným odvodňováním. Nedávným příkladem je zánik mokřadu u Uherčic, kde zprovozněním starého melioračního systému došlo k odtoku a vysušení vody z území sedmi hektarů. I na tomto místě hnízdil vodouš rudonohý," uvedl Sychra.

Česká společnost ornitologická sleduje stavy ptactva od roku 1982. Od té doby z českého území podle Sychry zmizela třetina ptáků žijících v zemědělské krajině. "Na vině je člověk hospodařící příliš intenzivně, tedy na velkých polích bez remízků a dalších krajinných prvků. A také používání zemědělské chemie a záměrné odvodňování krajiny a vysušování mokřadů a pramenišť. V období, kdy čelíme velkému dlouhodobému suchu, bychom se měli snažit vracet vodu do krajiny tam, kde dříve přirozeně byla, a snažit se ji zadržovat," uvedl Sychra.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.