Přihlásit

V oboře pod Pálavou prosvětlili lesy, přibylo tam vzácných motýlů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mikulov (Břeclavsko) 14. května (ČTK) - Lesníci v oboře Bulhary v Milovickém lese pod Pálavou prosvětlili porosty. Díky tomu tam výrazně přibylo vzácných motýlů jasoňů dymnivkových. Loni jich ochranáři v lokalitě napočítali asi tři desítky, letos 100 až 120. V tiskové zprávě to dnes uvedla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Jasoňové mají bílé zbarvení s černými proužky. Pozorovat je lze zejména v květnu a červnu na některých údolních loukách a v jejich okolí. V Čechách už tito motýli vymizeli, na Moravě jich ubývá, jsou jen v několika lokalitách.

Ochránci přírody motýly v oboře sčítali minulý týden. "S Lesy ČR se nám nyní podařilo domluvit, že se v místech, která navazují na plochu obývanou posledními jasoni, prokácely hustší lesní porosty, vyřezaly keře a vytvořily migrační koridory. Výsledkem je světlý parkový les, který motýlům vyhovuje. Letos jsme tu napočítali odhadem 100 až 120 poletujících zvířat. Je vidět, že když se chce, je možné se domluvit na řešení, které funguje," uvedl vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Právě dlouhodobý způsob hospodaření státního podniku v oboře Bulhary podle ochranářů vedl k tomu, že druhy motýlů, vázané na světlé lesy, tady v posledních letech prakticky vymizely. Loni se už podařilo jasoně dymnivkového prokázat jen na jediném místě, kde poletovalo podle ochranářů nejvýše 34 jedinců. V oboře chovaná zvířata totiž les vypasou, takže tu jasoni nemají dostatek potravy a úkrytů. Neprospívá jim ani frézování pasek určených k zalesnění a těžba pomocí obnovních bloků.

"Samozřejmě ještě není vyhráno, ale je jasně vidět, že řešení existuje. Tím je jednoznačně taková úprava hospodaření, které bude zdejším vzácným druhům rostlin a živočichů vyhovovat," uvedl Kmet.

Jasoň dymnivkový je motýlem typickým pro takzvané světlé lesy, tedy ten typ prostředí, který z území ČR v posledních desetiletích téměř vymizel. Souvisí to s opuštěním tradičních způsobů hospodaření, jakými bylo třeba pařezení. Spolu se světlými lesy mizí i druhy na ně vázané, v Milovickém lese již před desetiletími vyhynuly další druhy lesních motýlů, například okáč jílkový nebo hnědásek osikový.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.