Přihlásit

Pralesní sloni v klíčové oblasti Afriky mizí. Pytláci jich už zabili 81 procent (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úbytek pralesních slonů v nejdůležitějších oblastech střední Afriky je podle nové studie enormní. A vinu na tom nesou v drtivé většině pytláci.

Mezi lety 2004 a 2014 bylo v národním parku Minkébé v Gabunu usmrceno asi 25 000 slonů. Prakticky všichni pytláky kvůli stále dražší slonovině. Dokazuje to studie amerických ekologů z Duke University. "Asi polovina všech ze zbývajících 100 000 pralesních slonů ve střední Africe by měla žít právě v Gabunu, ztráta 25 000 v klíčové oblasti chráněné přírodní rezervace je pro záchranu druhu opravdu závažný problém," komentoval výsledky jeden z autorů studie, profesor ekologie John Poulsen.

Každé sloní šlápnutí vytváří jedinečný ekosystém, popsali biologové
Vědci byli také schopní popsat, odkud pytláci pocházeli. Přímo z Gabunu jich byla jen menšina, mnohem více slonoviny zmizelo do sousedního Kamerunu - příhraniční pašování je zjevně extrémně rozšířené. Poulsen a jeho kolegové výsledky studie zveřejnili v odborném časopise Current Biology, vycházeli při tom z několika sčítání slonů v parku Minkébé a statistických modelů analýzy sloního trusu.
Díky kombinaci těchto metod prokázali jednoznačný úbytek slonů, jenž se projevuje mizením trusu i celých slonů. Z dat vyplynulo, že menší úbytek je na jihu země, zdaleka nejvíc slonů ubylo právě podél hranice s Kamerunem. Tam se v průběhu doby, co jsou sledováni, již prakticky přestali sloni vyskytovat úplně. Zabloudí tam jen zcela výjimečně - a když už, tak většinou přijdou o život.

Pytlákům nikdo nebránil
Nevýhodou je, že blízko hranice se nachází kvalitní cesta, po níž mohou pytláci a následně pašeráci slonovinu a další části sloních těl přesunout dál, ideálně až do Doualy, dvoumilionového kamerunského velkoměsta, které je centrem světového trhu se slonovinou.
Až do roku 2011 to měli pytláci s lovem slonů v Minkébé snadné: obrana parku byly zanedbatelná. Teprve, když začaly přicházet první signály o úbytku zvěře, byli sloni v parku prohlášeni za "plně chráněné" a vláda nechala zdvojnásobit počet ozbrojených ochránců. Současně se stal Gabun prvním státem, který pálí veškerou zabavenou slonovinu.
Podle Poulsena jsou všechny tyto snahy velmi záslužné, ale záchraně slonů pomohly jen minimálně. "Je potřeba nastavit nadnárodní systém ochrany slonů a koordinovat mezinárodní snahy v boji proti pytlákům. Studie, že pralesních slonů ubývá, nejsou nic nového. Ale ztráta 78-81 procent populace v jednom z nejlépe chráněných míst Afriky během pouhých 10 let je silným varováním," dodává vědec.

Co jsou zač pralesní sloni?
Jde o malý druh slona, který žije jen v tropických pralesech západní Afriky. Je o něco menší než slon africký, měří maximálně 2,5 metru na výšku, má temnější kůži a kulatější uši. Od slonů afrických se oddělili již před 2,5 milionu let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.