Přihlásit

Agrosalon Země živitelka je letos kvůli koronaviru zrušený (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice 12. května (ČTK) - Výstaviště České Budějovice odložilo kvůli omezením spjatým s koronavirem mezinárodní agrosalon Země živitelka na příští rok. Ztráta v tržbách bude přes 50 milionů korun. Původní termín byl letos 27. srpna až 1. září, nový je 26. až 31. srpna 2021. Z dalších letošních akcí, které muselo výstaviště kvůli pandemii zrušit, bude mít ztrátu na tržbách 20 milionů korun. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

Agrosalon loni přilákal 123.017 platících návštěvníků, odborníků a hostů, nejvíc od roku 2003, od kdy je výstava šestidenní.

"Klíčový důvod (zrušení) byl, že v následujících měsících nevidíme u pořádání těchto typů akcí pozitivní vývoj. Aby Země živitelka byla ve své kvalitě a velikosti, tak zprávy, které dostáváme, nám v tomhle termínu znemožňují udělat tak velký podnik," řekl Severin.

Země živitelka pravidelně hostí přes 550 vystavovatelů ze zhruba 20 zemí. Představuje různé obory: chov hospodářských zvířat, techniku, myslivost, včelařství, rybářství i potravinářství.

"Zásadní a nesnadné rozhodnutí o přeložení termínu jsme učinili i s ohledem na minimalizaci potenciálních škod a velkých ekonomických ztrát. Jsme si vědomi, že agrosalon Země živitelka je místem četných jednání pro řadu vystavovatelů, je klíčovou akcí k navazování nových obchodních kontaktů. Přesto je ochrana veřejného zdraví v aktuální době nejvyšší prioritou," uvedl Severin v tiskové zprávě ke zrušení 47. ročníku akce.

Rozpočet výstavy, kam denně přijde 30.000 lidí, je v desítkách milionů Kč. Ztráta na tržbách z agrosalonu přesáhne 50 milionů korun. Kolem 20 milionů jsou ztráty z dalších letos zrušených akcí. Kvůli koronaviru zrušilo výstaviště květnový veletrh Hobby, na nějž jezdí 40.000 lidí, červnovou výstavu Dobrodružství s technikou, dubnový veletrh cestovního ruchu Travelfest. Na červen 2021 je přeložená akce Indian Riders Fest, na niž se registrovalo téměř 800 motocyklistů a účastníků z 26 zemí. Zrušený je i 48. ročník Rallye Český Krumlov, plánovaný na květen.

"O propouštění vůbec neuvažujeme. Naopak se budeme snažit ten čas využít k přípravě hlavních akcí v dalším roce," řekl Severin.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.

Tržby výstaviště, jež zaměstnává asi 40 lidí, klesly v roce 2018 meziročně o 11 procent na 75,4 milionu Kč. Z provozního zisku za rok 2017, který byl šest milionů Kč, se firma předloni dostala do provozní ztráty 2,9 milionu korun. Zapříčinily ji podle vedení výstaviště náklady spjaté s bouráním pavilonů E a F.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.