Přihlásit

Nejlepším snímkem z přírody je fotografie pumy od Petra Slavíka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 5. května (ČTK) - Vítězem čtvrtého ročníku soutěže Czech Nature Photo se stal Petr Slavík se snímkem pumy v divoké přírodě nazvaným Ve stínu. Porota ho jako vítězný vybrala z téměř 2000 příspěvků, které zaslalo 229 autorů. Předání cen a zahájení výstavy se dnes konalo online na sociálních sítích pořádající společnosti Czech Photo.

Výsledky soutěže najdete zde.

Vystaveny jsou nominované snímky ze všech kategorií a další vybrané fotografie. Výstava by se měla veřejnosti otevřít 12. května v sídle společnosti, která pořádá také známější soutěž Czech Press Photo, v pražských Butovicích. Na webu jsou všechny výsledky soutěže. Slavík zvítězil v kategorii Savci, soutěž má 12 kategorií. V dalších soutěží snímky ohrožených zvířat, zvířat v péči člověka nebo krajiny. Cenu za nejlepší fotografii české přírody dostal Viktor Vrbovský za snímek Příliš velká kořist, na němž dravá ryba právě ulovila druhou.

"Jde o netradiční pohled na skrytě žijícího živočicha v jeho přirozeném prostředí. Shoda okolností, světelné podmínky a fotografova kreativita daly vzniknout velmi zajímavé kompozici, která hned na první pohled zaujme," uvedl k rozhodnutí poroty o hlavním vítězi její předseda, entomolog a fotograf Pavel Krásenský.

"Když jsem vloni vedl expedici za pumou do chilského národního parku Torres del Paine, věřil jsem, že tu nádhernou kočku uvidíme. Věděli jsme o mladé samici nahoře v kopci, ale neměla příliš touhu pózovat. Až těsně před západem slunce na okamžik zvedla hlavu v protisvětle. Byla to klidná, tichá chvíle, kdy končí den. Snad se mi z té atmosféry povedlo trochu zachytit," popsal vznik Fotografie roku Petr Slavík.

Petr Slavík je držitelem několika mezinárodních ocenění. Jezdí po celém světě, aby zaznamenal poslední střípky divočiny. Věnuje se hlavně šelmám a ohroženým druhům. Výtěžky z dražeb jeho fotografií podporují ochranářské projekty českých vědců v různých částech světa a chov ohrožených druhů v zoologických zahradách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.