Přihlásit

Ornitologové vyzvali k pomoci jiřičkám a ochraně hnízd (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 28. dubna (ČTK) - Ornitologové žádají veřejnost o pomoc při mapování hnízd jiřičky obecné. Apelují také, aby lidé neničili hnízda, která mají jiřičky na stavbách. Jiřičky se do Česka vrátily před několika týdny, první ornitologové zaznamenali 24. března. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala Česká společnost ornitologická (ČSO).

Jiřičky si staví hnízda zpravidla na vnějších zdech budov, pod římsami, v okenních nikách nebo zapuštěných lodžiích. Většinou se vrací na místa, kde se narodily. "Na svá hnízdiště jsou silně vázané. Celé generace jiřiček obývají tentýž objekt po desítky let. Pokud tedy mají příležitost. Bohužel se setkáváme s tím, že někteří lidé se snaží jiřičkám v hnízdění zabránit, a dokonce hnízda shazují i v hnízdní době, kdy jde o zcela nepochopitelný a barbarský čin. A navíc v rozporu se zákonem," upozornil Lukáš Viktora z ČSO. Dodal, že pokud někdo jiřičkám hnízdo poničí, znamená to pro ně předčasný konec sezóny, neboť nové místo už si nenajdou.

Podle ornitologů lidé také brání jiřičkám v hnízdění například ostrými bodci v oknech, taková opatření přitom mohou ptáky i zabít. Právě v důsledku podobných útoků, nevhodných stavebních úprav i přímých zásahům do hnízdišť ornitologové v únoru vyhlásili jiřičku Ptákem roku 2020. Chtějí upozornit na to, jakým těžkostem čelí.

Pomoci jiřičkám mohou lidé několika způsoby. Za prvé se lze zapojit do mapování míst, kde jiřičky hnízdí. "Všímejte si jiřiččích hnízd a zaznamenávejte údaje do databáze na webové stránce. Údaje nám pomohou získat lepší přehled o naší populaci jiřiček, ale také například úředníkům při rozhodování o stavebních úpravách," řekla Gabriela Dobruská z ČSO.

Další cestou je ulehčit jim právě přípravu hnízd. "Sucho, se kterým se Česko aktuálně potýká, je pro jiřičky problém. Z vysušené hlíny hnízdo nepostaví, potřebují bláto, které bude dobře lepit. Každý z nás může jiřičkám pomoci tak, že jim na zahradě připraví nádobu s hlínou, kterou zalije vodou. Pokud jsou jiřičky v okolí, rychle zdroj bláta najdou," uzavřel Viktora.

ČSO ve středu odvysílá pořad věnovaný jiřičkám i dalším druhům, které hnízdí v blízkosti lidí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.