Přihlásit

Nizozemští chovatelé nakazili na farmách norky koronavirem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Haag 26. dubna (ČTK) - Na dvou nizozemských kožešinových farmách, které chovají norky, se nakazila zvířata od lidí koronavirem. S odvoláním na informace ministerstva zemědělství o tom dnes informovala agentura ANP. Norky nakazili zaměstnanci farem, kteří měli příznaky nemoci covid-19, a podobné symptomy nyní mají i zvířata, která mají trávicí a dýchací obtíže.

Na dvou postižených farmách v obcích Beek en Donk a Milheeze v provincii Noord-Brabant u hranic s Belgií je celkem asi 20.000 zvířat. Veterináři na obou farmách zavedli karanténu, zvířata se nesmí nikam převážet. Ministryně zemědělství Carola Schoutenová nařídila všem chovatelům norků oznámit jakýkoli další podezřelý případ, oznamovací povinnost mají i veterináři.

Německý veterinární ústav Friedricha Löfflera (FLI) uvedl, že k nákaze koronavirem jsou náchylné například fretky či netopýři, naopak prasata nebo drůbež infekci odolávají. Ve Spojených státech se infekce koronavirem prokázala u sedmi tygrů a lvů v zoologické zahradě v Bronxu a také u koček. Podle odborníků se zatím ukazuje, že zvířata se od lidí nakazit mohou, ale nic nenasvědčuje tomu, že infekce se přenáší ze zvířat na člověka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.