Přihlásit

K thajskému pobřeží se díky odchodu turistů vrátili vzácní savci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bangkok 23. dubna (ČTK) - Do mělkých vod u jižního thajského pobřeží, z kterého kvůli dopravním omezením v souvislosti s koronavirem zmizeli turisté, se vrátili vzácní dugongové, což jsou vodní savci z řádu sirén. Na středečním záznamu pořízeném dronem místního národního parku je vidět 30členné stádo dugongů u ostrova Ko Libong, píše dnes AP.

Dugongové se na videu krmí mořskou trávou a čas od času vyplavou k hladině, aby se nadechli. "Je to docela neobvyklé, řekl AP mořský biolog Tchon Tchamrongnavasavat. "Tito savci velmi citlivě reagují na motorové čluny a lidi. Když teď turisté zmizeli, tak se dugongové nebojí ve větší skupině připlout blíže k pobřeží," uvádí.

Podle přírodovědců se k pobřeží navracejí i další mořští živočichové, kterým svědčí pokles turismu v přímořských oblastech, mezi nimi například skupiny žraloků a kosatek.

Dugongové, kteří jsou příbuzní kapustňákům, mohou dorůstat délky až 3,4 metru, svým zavalitým tělem se podobají kytovcům. Patří mezi ohrožené druhy, thajská populace dugongů čítá asi 250 jedinců. Minulý rok bylo v thajských vodách nalezeno rekordní množství uhynulých kusů těchto savců.

Video najdete zde.

Loni v červnu proslavilo dugongy video, na kterém se thajští veterináři snaží krmit osiřelé mládě. To i přes jejich péči nakonec zemřelo a následná pitva ukázala, že v jeho střevech se nacházelo velké množství plastového odpadu, které mu způsobilo zánět žaludku a otravu krve.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.