Přihlásit

Ochránci přírody vyzvali k rozšíření deklarace lidských práv (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 22. dubna (ČTK) - Mezinárodní společenství ochranářských organizací BirdLife International dnes otevřeným dopisem vyzvalo generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) Antónia Guterrese, aby zařadil právo na zdravé životní prostředí do Všeobecné deklarace lidských práv. K výzvě se připojila Česká společnost ornitologická (ČSO). Ochranáři dopis připravili při příležitosti dnešního Dne Země. ČSO o tom informovala v dnešní tiskové zprávě.

Dopis vyzval OSN, aby do třicetičlánkové Všeobecné deklarace lidských práv přidala "článek 31", a tím zakotvila právo lidí na zdravé životní prostředí. Ochranáři zdůraznili, že planeta čelí změně klimatu i ubývání druhů a je třeba rychle jednat. Uvedli, že i krize kvůli koronaviru má kořeny ve ztrátě přirozených biotopů a nelegálním obchodu se zvířaty. Právě současný stav vidí ale i jako šanci ke změně.

"Snahy o začlenění práva na zdravé životní prostředí už tu v minulosti byly. Teď doufáme, že pandemie je dostatečně silný budíček pro OSN a všechny obyvatele planety, aby se spojili k obnově přírody a ochránili nás před podobnými krizemi v budoucnosti," uvedla Melanie Heathová, ředitelka oddělení vědy a politiky v BirdLife International.

Ochranáři žádají, aby bylo zařazení článku 31 součástí programu valného shromáždění OSN k biodiverzitě v září 2020. Cílem pak je jeho schválení v prosinci 2023 u příležitosti 75. výročí schválení Všeobecné deklarace lidských práv. Pokud se podaří článek zařadit, půjde o první rozšíření deklarace od roku 1948.

Dopis je součástí širšího tlaku na zlepšení klimatické a environmentální politiky na konci takzvané Dekády pro biodiverzitu. To je plán pro léta 2011-2020, v rámci kterého se OSN zavázala řešit problém ubývání druhů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.