Přihlásit

Kormoráni loví v celém regionu, škody jsou veliké (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ještě v roce 1970 žilo v celé Evropě jen 6,5 tisíce párů kormorána velkého. Po novém tisíciletí jich ale bylo už 370 tisíc. Pták za tu dobu doslova zdomácněl i v České republice. A s ním přišly i problémy. Výborný letec a inteligentní zvíře doslova plení rybářské revíry a umí se vyhýbat lovcům. Nejinak tomu je i na Benešovsku.
Situace došla až tak daleko, že loni vydalo Ministerstvo životního prostředí vyhlášku, která chráněného kormorána dovoluje střílet.

BENEŠOVSKO
Na Benešovsku se tento tažný pták, stejně jako jinde, může lovit už od loňského srpna a až do letošního posledního března na dolním toku řeky Blanice, Sázavě od Vlastějovic na Kutnohorsku až po Týnec, na Sedlickém potoku u Hulic, Křešickém potoku u Českého Šternberka a také na Štěpánovském potoce u Soutic. Kormorán ale nemá klid ani v oblasti Chráněné krajinné oblasti Blaník, kde je odstřel povolený na tamních chovných rybnících.
Úbytek ryb v Sázavě vinou velkého apetitu kormorána pocítili například i rybáři v Českém Šternberku. "Letos Sázava zamrzla, takže škody nebyly takové, ale posledních pět let nezamrzala a kormoráni měli volné pole působnosti," potvrdil předseda českošternberských rybářů Milan Štěpnička s tím, že ptáci k Českému Šternberku přilétali z Prahy. Podle něj se na Sázavě objevují v půli prosince hejna kormoránů čítající až 150 ptáků. A až do svého odletu, zhruba do poloviny března pak dokáží rybářský revír vyplenit téměř dokonale. Za den uloví každý pták i více než půl kilogramu ryb.
Nejlepší ochranou před kormorány ale podle osloveného rybáře není střílení, nýbrž orel mořský. "Objevuje se na Poříčku a když přiletí, všichni kormoráni raději zmizí. Orel nám naprosto vyhovuje. Uloví dvě ryby za dva dny," dodal Milan Štěpnička.

KUTNOHORSKO
Kormoráni se ukázali letos i na Kutnohorsku, i když ne v hojné míře. "Dá se předpokládat, že rybářský svaz nějaké škody v souvislosti s výskytem kormoránů mít bude. Žádný zvýšený výskyt kormoránu jsme ale v zimních měsících nezaznamenali. Zima je ale myšlena od začátku tohoto roku, na podzim tu ještě byli," podotkl za společnost Městské lesy a rybníky Josef Víta a uvedl, že otázka odškodnění za řádění kormoránů je to podle něj složité, protože se stále jedná o chráněného ptáka. "My jsme zatím nikdy za škody způsobené kormoránem odškodnění nežádali," dodal.

KOLÍNSKO
S kormorány bojují také rybáři na Kolínsku, konkrétně v Plaňanském revíru. "Zaznamenali jsme náletově asi 30 kormoránů, převážně v zimě. V létě létají jen ojediněle," řekl Vladimír Syrovátka, hospodář organizace plaňanských rybářů. Podle něj místní rybáři nemají povolení k odstřelu, z toho důvodu kormorány alespoň plaší střílením petard.
"Škody na rybách jsou velké. Denní spotřeba jednoho kormorána je 0,5 až 0,75 kilogramu masa. Převážně jde o bílé ryby," řekl Vladimír Syrovátka a dodal, že svaz žádné odškodnění od státu nedostává.
Pták, který v Čechách nemá přirozeného predátora pochopitelně škodí také na dalších místech Kolínska.
Problémy mají rybáři na Labi i na dalších menších tocích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.