Přihlásit

Tábor ukončil plašení havranů, počet kolonií klesl na 33 hnízd (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tábor 14. března (ČTK) - Počet kolonií hnízdících havranů na Pražském sídlišti v Táboře po třech týdnech plašení pomocí dravců klesnul na 33 hnízd. Loni jich ve stejnou dobu bylo 79. Obyvatelé si stěžovali především na hluk, který havrani dělají. Město zkoušelo v minulosti ptáky ze sídliště vyhnat, ale havrani se stále vraceli. Proto se rozhodlo oslovit sokolníky s káňaty. ČTK o výsledcích spolupráce se sokolníky řekl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Tábor bylo prvním městem v republice, které použilo pro plašení havranů dravce. Dvořák dodal, že na konečné hodnocení experimentu je ještě brzy. "Přehnaný optimismus není na místě. V kolonii vládne dynamická situace, která se mění každým dnem. Některá hnízda přirozeně zanikají a vznikají nová. Je více než pravděpodobné, že do konce března další hnízda v kolonii přibudou," řekl Jiří Rozum z táborského městského odboru životního prostředí.

Sokolníci používali na plašení druh káně Harrisova. Město za tuto službu zaplatilo 81.000 korun. "V závěru plašení už havrani na přítomnost káňat nereagovali. Jejich hnízdní pud byl silnější než strach z dravců," uvedl Rozum.

Dodal, že městský úřad v minulosti zkoušel eliminovat havrany i tím, že shazoval některá hnízda. Ale efekt nebyl velký. "Před časem jsem v odborné literatuře narazil na informaci o plašení pomocí káňat. Proto jsme se rozhodli ji vyzkoušet," řekl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.