Přihlásit

Kormoráni útočí! Škody jdou do milionů korun (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Černá smrt. I tak někdy nazývají rybáři ptačí predátory, kormorány velké, kteří v posledních letech doslova devastují na některých místech rybí společenstva. Pro rybáře jejich hejna znamenají obrovské škody, které jim nikdo nezaplatí.
Dočkají se pouze částečných kompenzací ze zvláštního programu od ministerstva zemědělství.
Kormoráni cestují na zimu ze severní Evropy na jih. Od devadesátých let minulého století ale zůstávají na půl cesty v Česku, kde jim vyhovují teplotní podmínky.
Den co den přitom každý kormorán sežere až půl kila rybího masa.
Zatímco ještě do roku 2013 byli tito ptáci chráněni a škody rybářům kompenzovalo ministerstvo životního prostředí, dnes mají jedinou možnost. Bránit se s puškou v ruce.
Hejno několika set kormoránů se podle hospodáře poděbradských rybářů Romana Jiřičného v poslední době usadilo u Poděbrad, za soutokem Labe s Cidlinou. "Řeka bude během několika let úplně bez života. Kormoráni jsou predátoři, těm nestačí ulovit jednu rybu. On ji uloví, klovne a nechá ležet. Jsou to obrovské škody. Na Labi ryby ubývají," postěžoval si rybář. Kormoráni jsou důslední, na jednom místě se zdržují tak dlouho, dokud mají ve vodě potravu. Jiřičný je současně členem mysliveckého sdružení. Jedinou možností, jak se proti ptákům bránit, je povolení k odstřelu.
Na Mladoboleslavsku se aktuálně pohybují tři hejna kormoránů po zhruba šedesáti kusech. Narazit na ně lze ve skalách v okolí Hubálova na Mnichovohradišťsku nebo severně od Bakova u vesničky Braňka. Jejich pů- sobení je podle Dušana Hýbnera, předsedy středočeských rybářů, zničující: "Vezmete-li v úvahu, že jeden kormorán zkonzumuje denně asi tři čtvrtě kila ryb a že kilogram ryb přijde na 180 nebo na 200 korun, pokud jde o dravce, jsou to obrovské škody."
Rybáři spolupracují na regulaci populace kormoránů s myslivci. Motivují je takzvaným zástřelným, což činí 200 korun za kus. Odstřel ptáků povoluje obec s rozšířenou působností, momentálně se připravuje opatření obecné povahy, které by rybářům alespoň částečně rozvázalo ruce.
"Tento problém by měla řešit Evropská unie. Regulovat populaci kormoránů je třeba především na hnízdištích ve Skandinávii a Pobaltí. Ve chvíli, kdy už nalétají na naši republiku, je pozdě," dodává Hýbner.
Na Mělnicku se s kormorány rybáři potýkali celou letošní zimu. Podle hospodáře mělnického rybářského svazu Vladimíra Nývlta se hejna černých škůdců slétala především na řeky, protože stojatá voda byla zamrzlá. "Největší škody napáchali na vltavské a polabské straně řeky," vysvětlil zkušený rybář, podle něhož kormoráni na Mělnicku řádí zhruba patnáct let.
Za tu dobu ale získali mělničtí rybáři finanční odškodnění od státu pouze v posledních letech. "Dvakrát po sobě jsme získali téměř dvě stě tisíc korun. Za to jsme vysadili ryby zpátky do tůní," vysvětlil Vladimír Nývlt.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.