Přihlásit

Převoz praturů na Náchodsku se odkládá na neurčito (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové 13. ledna (ČTK) - Převoz dvou praturů z rezervace u Milovic na Náchodsku, který se očekával v pátek 17. ledna, se odkládá na neurčito. Ochranářům se nepodařilo vyřídit všechny potřebné dokumenty pro převoz a umístění zvířat, řekl dnes ČTK správce ptačího parku Břeněk Michálek. Dva pratuři měli v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře doplnit stádo divokých koní, které spásá lokalitu už dva roky.

"Žádné dobré zprávy. Než pratury budeme moci přivézt, bude to vyžadovat další mnohá jednání. Objevily se nedostatky v dokumentech. Chybí jeden dokument, který vyžaduje veterinární správa. Akce pratuři se proto musí odložit na neurčito," řekl dnes ČTK Michálek.

Dvě jalovice, které měly v pátek na Josefovské louky dorazit, patří ochranářské společnosti Česká krajina. Nyní jsou v rezervaci u Milovic, kde žijí pratuři ve stepní lokalitě a kde se na jediném místě v ČR rozmnožují. Tento druh je schopen přežít v přírodě bez lidské péče.

"Předpokládáme, že během několika měsíců, se to podaří vyřídit. Nic bližšího k tomu nyní nebudeme uvádět," řekl ČTK Michálek.

Pratuři by měli spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomoci s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky. Zvířata by měla být zpočátku na ohrazené pastvině, která zabírá zhruba 18 hektarů, od divokých koní oddělena. Postupně by měla začít sdílet společný prostor.

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006. Jeho hlavním cílem je umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území veřejnosti.

Tomáš Kučera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.