Přihlásit

Pavel Hulva: Hlavním šiřitelem afrického moru prasat je člověk. Pro roli vlka v přenosu viru neexistuje žádný důkaz (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V některých sociálních skupinách se začínají šířit spekulace o tom, že vlk napomáhá šíření afrického moru prasat (AMP nebo ASF - african swine fever). Následující text si klade za cíl ukázat, že tyto úvahy nemají oporu v poznatcích přírodních věd. Virus AMP se přirozeně vyskytuje u afrických druhů prasat, kde jsou vektorem klíšťáci rodu Ornithodoros a infekce probíhá bez příznaků. U domácích i divokých prasat je onemocnění smrtelné. Jeho původcem je Asfivirus, tedy DNA virus, který se vyznačuje relativně dlouhou stabilitou v prostředí. Objevují se úvahy, zda k jeho šíření mohou v přírodě přispět i jiné organismy než prasata. Nejdříve je třeba uvést, že hlavním šiřitelem viru v antropocénu (tedy v období, kdy má lidská činnost podstatný globální ekosystém) je člověk. Způsobem šíření onemocnění je např. transfer infikovaných produktů z vepřového masa díky trhu (viz obr. 1, Khomenko et al. 2013).

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.