Přihlásit

Divočáci rozryli svah u školy v Bojkovicích a "úřadovali" ve městě (slovacky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radikální zásah, takové je rozhodnutí bojkovických myslivců, v reakci na atak divočáků, kteří před několika dny svými kly doslova rozkuchali svah u sportoviště základní školy v Bojkovicích. Ten vzali útokem stejně tak, jako zemědělské pozemky a pár zahrad v tamní lokalitě Žleby.

"Josefovský hon na divočáky, který se uskuteční 19. března, má učinit přítrž jejich výpadům. "Upřímně řečeno, když jsem se tehdy podíval z okna a uviděl svah, nad kterým máme atletické hřiště, byl jsem doslova v šoku. Z dálky to na mě působilo, že břeh ujel, takže jsem bez váhání vyrazil k místu, abych se přesvědčil, že sportoviště je v pořádku," vzpomíná ředitel tamní základní školy Zdeněk Ogrodník.
Pohled z blízka jej naštěstí částečně uklidnil. Namísto sesuvu půdy byl svědkem následků nočního řádění divočáků. "Když jsem pak procházel areál, všiml jsem si na několika místech děr v oplocení. Těch pletiv museli divočáci překonat několik, aby se dostali až do areálu," zaraženě vypovídal Zdeněk Ogrodník. Chvíli poté pak zalarmovat i starostu Bojkovic Petra Viceníka, protože město je zřizovatelem školy.
Čtěte také: O titul Česká miss bojuje dívka z Nivnice
"Stále hledáme neúčinnější způsob, jak do budoucna zabránit podobným nájezdům. Bohužel ploty z pletiva pro divočáky nejsou překážkou a dělat k plotům podezdívku je nereálné. Zatím se jako nejschůdnější způsob rýsuje odradit divočáky pachovými ohradníky či plašiči," poodkryl plány města Petr Viceník.
Přestože se nejedná o velké škody způsobené divočáky, k ráznému zásahu se připravují také myslivci. Koneckonců šlo o vůbec první výskyt divočáků v Bojkovicích v tak těsné blízkosti zástavby.
"Sezona honitby divočáků je podle legislativy celoročně, nicméně nejvíce se snižují stavy přes podzim a zimu. V březnu se už vzhledem k etickým důvodům moc nestřílí, protože staré bachyně mívají v tomto období selata," přiblížil předseda okresních myslivců Karel Blahušek výjimečnost situace.  Nedělní naháňka tak má sloužit především k odrazení dalších večerních nájezdů divočáků. "Jedná se o okraj Bojkovic, takže bude poměrně obtížné zjistit, z kterého místa vyrážejí. Zvažujeme také individuální čekanou na posedu. Ty bychom museli však nejprve vystavět, což je spíše opatřením do budoucna," dodal Karel Blahušek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.