Přihlásit

Zákaz vstupu do lesa. Pokuta 30 tisíc (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Porušení zákazu vstupu do lesa by turisty nebo houbaře mohlo přijít draho. Vláda včera schválila novelu mysliveckého zákona, podle které by pokuta za zakázaný vstup do honitby mohla vzrůst až na 30 tisíc korun. Ztrojnásobit maximální možnou sankci navrhlo ministerstvo zemědělství. Dokument poputuje k poslanců. Petice, pod kterou se proti novému zákonu, podepsalo 46 tisíc lidí, nepomohla. Dočasného zákazu vstupu využil letos v březnu například Národní park České Švýcarsko. Vstupovat se nesmělo na místa, kde hnízdí sokoli nebo čápi.
Důvodem zavedení novely je také bezpečí v honitbách či při odstřelu přemnožených prasat nebo jelenů. Prasata často žijí například v lánech kukuřice. "Cílem je snížit škody, které na zemědělských plodinách i pozemcích způsobuje spárkatá zvěř," uvedl na Twitteru vládní mluvčí Martin Ayrer. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka je to ale nesystémový krok, který nebude mít očekávaný účinek. "Od začátku jsme se vymezovali vůči tomu, aby například úprava velikosti monokulturních ploch byla řešena novelou mysliveckého zákona," uvedl Stehlík, který má farmu v Chodouni na Berounsku. Podle něj by se tímto problémem měl zabývat třeba zemědělský zákon nebo nějaké jiné ustanovení (povinnosti zemědělců dole v boxu).
Myslivci budou mít také novou povinnost - plán lovu. Jako důkaz by měli posílat veterinářům například takzvaná pírka, tedy ocásek z odlovených kusů.

***
Nepříjemná povinnost
Zemědělci budou moci mít na pozemcích souvislé území maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř.
Pak bude muset následovat minimálně 12 metrů široký pás usnadňující lov této zvěře. Pokud zemědělci tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.