Přihlásit

Letos poprvé pošle Ministerstvo zemědělství myslivcům dvou tisícové odměny za odstřel divokých prasat (ČRo Plus)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos poprvé pošle Ministerstvo zemědělství myslivcům dvoutisícové odměny za odstřel divokých prasat

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
Stále posloucháte Český rozhlas plus. Letos poprvé pošle Ministerstvo zemědělství myslivcům dvoutisícové odměny za odstřel divokých prasat. Žadatelům dohromady rozešle zhruba 12 000 000 Kč. Stát tak chce myslivce motivovat k tomu, aby stavy zvěře průběžně snižovali po celý rok. Lesní hospodáři na jihu Čech ale zjistili, že divočáci se naopak kvůli většímu odstřelu začali víc množit. Prospěšnost plošného zástřelného ale podle ministerstva ukážou až následující roky.

Pavel MAKOVIČKA, lesní hospodář
Tady máte názorný příklad toho, co divočáci dokážou udělat s loukou. Ta louka je zralá na kompletní rekonstrukci.

Jitka CIBULOVÁ VOKATÁ, redaktorka
S lesním hospodářem a Pavlou Makovičkovou se procházím po louce nedaleko Dolního Bukovka. Ukazuje mi louku, která spíše připomíná zorané pole.

Pavel MAKOVIČKA, lesní hospodář
Tady v tomhle případě se jedná nejspíše o tlupu o více kusech černé zvěře, která to dokáže udělat za jednu noc.

Jitka CIBULOVÁ VOKATÁ, redaktorka
Za to, že se divoká prasata v přírodě ještě více přemnožila, může právě zvláštní nařízení Ministerstva zemědělství. Dodává jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavel Pletka.

Pavel PLETKA, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých
Střílí se i dospělá zvěř a velké bachyně, které dávají záruku kvalitních selat. Vedoucí bachyně si vedly svoji tlupu, kde byl určitý řád, kam nepustily loňské kňoury, který odháněly. Do této tlupy, kde byla v čele bachyně, v době chrutí přišel kňour, který si to zase dirigoval a nedovolil drobným kňourkům oplodnit drobné bachyňky. Kvůli vysokému odstřelu dospělých kusů nemáme dostatek kvalitních bachyň a potom dochází k oplodnění selat, protože sele je schopné v nějakých sedmi měsících rozmnožování, a ta dávají zase drobná selata. Dřív se selata rodila v březnu a tím to končilo, maximálně někdy na podzim, ale teď je to celoročně.

Jitka CIBULOVÁ VOKATÁ, redaktorka
Dá se vůbec populace černé zvěře snížit? Odpovídá lesní hospodář Pavel Makovička.

Pavel MAKOVIČKA, lesní hospodář
Jako myslivci se snažíme všichni provádět řádný odstřel zvěře. V mnoha případech se potkáme i s neochotou a neúčastí majitelů pozemků, kteří preferují velkoplošné hospodaření na polích. Ve 100 hektarech je těžké něco odlovit. To je spíš o náhodě.

Jitka CIBULOVÁ VOKATÁ, redaktorka
Zatímco divočáků je čím dál víc, myslivců ubývá. I proto se stavy černé zvěře nedaří uspokojivě regulovat. Jitka Cibulová Vokatá, Český rozhlas.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.