Přihlásit

Myslivci na Opavsku musí zvýšit aktivitu při odlovu divočáků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opava 17. října (ČTK) - Myslivci na Opavsku musí zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Přikazuje jim to rozhodnutí opavského magistrátu. Na nečinnost mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci. Přemnožená černá zvěř jim působila statisícové škody. ČTK o tom informoval zemědělec z Jakartovic Jiří Michalisko, který zastupuje několik nespokojených kolegů.

Podle rozhodnutí odboru životního prostředí opavského magistrátu, které má ČTK k dispozici, se má zvýšit aktivita myslivců hned v 18 honitbách na Opavsku. "Je to první vlaštovka a věříme, že toto rozhodnutí přispěje k větší aktivitě myslivců," uvedl Michalisko.

Zemědělci a majitelé zemědělských pozemků na Opavsku si na nedostatečný odlov divočáků stěžují dlouhodobě. Přemnožená černá zvěř jim podle nich působí statisícové škody, které provozovatelé honiteb nechtějí hradit.

"Jen za poslední měsíce evidujeme u několika zemědělců škodu okolo 400.000 korun. Sumu vyčíslily i znalecké posudky. V areálu zámku v Hradci nad Moravicí zničili divočáci trávník za 60.000 korun. Další kolega zase vinou rozryté louky nesklidil seno a krmivo na zimu musel nakoupit," řekl Michalisko. Správci jednotlivých honiteb podle něj odmítají škody hradit s tím, že nikdy nic neplatili, tak ani teď nebudou.

Podle úředníků opavského magistrátu škody nyní zemědělcům vznikají ve větší míře. Podle nich však nejsou dostatečně důslední při vymáhání jejich náhrady. Zemědělci a majitelé pozemků na Opavsku ale poukazují na to, že odlov černé zvěře má být celoroční. To se v regionu podle nich neděje. "Už delší dobu požadujeme navýšení ročního limitu odstřelu z 2000 na 3000 kusů. Přístup myslivců i úředníků je ale spíše chovatelský. Máme také pocit, že se odlov soustředí na podzimní období, kdy se konají komerční lovy a odstřel kance mohou provozovatelé honitby zpoplatnit," tvrdí Michalisko. Myslivci takto podle něj upřednostňují své ekonomické zájmy.

Na Opavsku je 42 honiteb. Největší problémy jsou v okolí Skřipova. Tamní honitbu provozují opavské městské lesy. Lesy jsou majetkem města. V této honitbě o ploše přesahující 2000 hektarů je podle normy povolen výskyt maximálně 23 kusů černé zvěře. Podle Michaliska je skutečnost mnohonásobně vyšší. Ročně tam je odloveno přibližně 200 divočáků.

David Moravec

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.