Přihlásit

Dravci na setkání sokolníků v Opočně ulovili desítky kusů zvěře (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opočno (Rychnovsko) 12. října (ČTK) - Dravci sokolníků ulovili při mezinárodním setkání sokolníků v Opočně na Rychnovsku desítky kusů zvěře. Dnes se také uskutečnily ukázky sokolnictví pro veřejnost na nedalekém Vodětínském kopci, které přilákaly asi 400 lidí. ČTK to řekl vrchní lovčí této akce Zdeněk Havránek.

Sraz sokolníků začal ve čtvrtek dopoledne slavnostním nástupem na nádvoří opočenského zámku. Na 52. ročník mezinárodního setkání dorazilo více než sto sokolníků s devíti druhy dravců.

"Během setkání dravci ulovili celkem 129 kusů zvěře, první den 41, druhý 54 a třetí 34. Nejvíce, 54, bylo zajíců, 52 bažantů, 21 srn. Byla také ulovena jedna liška a jeden holub hřivnáč," řekl dnes ČTK Havránek.

Sokolníci se každý den sešli na nástupu na nádvoří opočenského zámku, poté vyrazili do honiteb. Se svými dravci se zapojili do lovů ve 33 honitbách na východě Čech, například v okolí Librantic, Bohuslavic nebo Přepych. Mezi dravci převažovali orli, zastoupeni byli také sokoli, káňata, jestřábi či rarozi.

Havránek považuje sokolnictví za styl života. Podle něj je lov s pomocí cvičených dravců "bližší přírodě" než lov se střelnou zbraní. Zvěř před dravcem má vždy šanci, což u klasického lovu neplatí. "Takový srnec, když se pase a je v hledáčku lovce - střelce, vůbec netuší, že mu jde o život. Kdežto, když na něho útočí cvičený pták, moc dobře to ví a podle toho se chová, tak jako v divoké přírodě. Když na to má a je zdravý, vítězí a dravec má smůlu. Jde vlastně o uměle vytvořený přírodní děj, a to mi sedí víc než lov se zbraní," řekl ČTK Havránek, který je také myslivcem.

"Popravdě, se zbraní už skoro nelovím. Tak, jak člověk stárne, získává k přírodě větší pokoru a lov s dravcem je vlastně o pokoře k přírodě," dodal.

Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Domácí tradice sokolnictví spadá do doby Velkomoravské říše, největší rozmach zaznamenalo sokolnictví ve středověku. Zájem o tento způsob lovu začal upadat po vynalezení palných zbraní. V České republice je několik stovek sokolníků. Sokolnictví v českých zemích má tradici přes 1500 let. Česko je jedním ze států, které je se sokolnictvím zapsané na seznam UNESCO.

Tomáš Kučera

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.