Přihlásit

Česká myslivost je bohatá na specifické zvyky a tradice (týdeník Bruntálský regoin)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrbno pod Pradědem
Česká myslivost je bohatá na specifické zvyky a tradice. K velkým propagátorům těchto tradic jakožto součásti českého národního dědictví patřil i Jaroslav Orlík (1932 až 2015). A o jejich předání dalším generacím myslivců se postaral svou knihou Myslivecké tradice v praxi.
Byl oceněn mysliveckými vyznamenáními všech stupňů a vrcholem bylo udělení Umělecké ceny Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) za celoživotní grafické dílo ve prospěch myslivosti.
Rovněž byl oceněn v roce 2012 jako osobnost Krnova za organizátorskou, publikační a celoživotní činnost v oblasti myslivosti.
Jaroslav Orlík nejen předával své znalosti dalším generacím myslivců, ale díky svému výtvarnému talentu je i autorem stovek stylových diplomů, pamětních listů a desek, gratulačních erbů na dřevě a dalších prací s mysliveckou tematikou. "Všechno dělal ručně, každý diplom, vypaloval i do dřeva a uměl vypalovat i do kůže," zavzpomínal předseda kulturní komise Okresního mysliveckého spolku Bruntál Čestmír Pavlík.
Připomínkou celoživotního díla tohoto nestora českých myslivců byla loňská výstava ve Vrbně pod Pradědem. "Dodržování mysliveckých tradic je projevem úcty k našim předkům, k přírodě a ke zvěři," prohlásil předseda okresního mysliveckého spolku Jaroslav Mader, který o myslivecké historii, zvycích, tradicích a myslivecké kultuře přednáší adeptům v mysliveckém kurzu. U nejrůznějších příležitostí také veřejnost seznamuje s mysliveckými tradicemi a předvádí například myslivecké pasování nebo rituál předávání úlomku, který se provádí po úspěšném lovu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.