Přihlásit

Lovy nejen beze zbraní (týdeník Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrbno pod Pradědem
Lovy beze zbraní byl legendární televizní pořad plný příběhů a povídání o přírodě a myslivosti. Točil se od roku 1962 do roku 1981. Na jeho věhlas navazuje i besední pořad, do jehož pořádání se pustili příznivci přírody a myslivosti ve Vrbně pod Pradědem. Nazvali jej Lovy nejen beze zbraní. Roli moderátora má spisovatel, myslivec a lesník Ota Bouzek z Karlovy Studánky.
Na pořady Lovy nejen beze zbraní se do Vrbna sjíždí fanoušci z širokého okolí. Už se zde setkali třeba se spisovatelem Štěpánem Neuwirthem z Ostravy, s fotografem Štěpánem Mikulkou, šéfredaktorem časopisu Myslivost Jiřím Kasinou z Prahy či s předním českým preparátorem Milošem Maluchou z Ostravy. Seznámili se s úctyhodnou šedesátiletou historií Mysliveckého spolku Praděd, viděli výstavu věnovanou nestorovi českých myslivců Jaroslavu Orlíkovi či výstavu zachycující lovecké chaty v Jeseníkách. S myslivostí a jejími tradicemi se může veřejnost seznámit třeba na každoroční jarní výstavě trofejí. Velkým zážitkem je svatohubertská mše, která se na podzim slouží v Malé Morávce, v Krnově a Třemešné.
Součástí mše v Malé Morávce je i předvedení jedinečného obřadu pasování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.