Přihlásit

Zbrojovka na zámku (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

jsou k vidění ve vsetínském zámku. Muzeum regionu Valašsko tam připravilo výstavu nazvanou Zbrojovka a město. Ta potrvá do 10. června. Výstava připomíná historii továrny, která byla založena před 80 lety, i její vliv na rozvoj města, řekl kurátor výstavy Pavel Mašláň.
Výstava v jedné části představuje produkci zbraní, k vidění jsou kulomety, kanóny, náboje různých velikostí či tarasnice. Nechybějí dýmovnice, dělobuchy, zapalovače pum, nábojový pás na munici či granáty. Lidé si mohou také přečíst plakát s pracovním řádem továrny. Zbraně pocházejí ze soukromé sbírky Ondřeje Němčáka.
Druhá část představuje civilní výrobu zbrojovky. "Je zde například šicí stroj Zetina Z 45, který se dělal do počátku 50. let, potom se začalo s výrobou textilních strojů. To byly velké kusy, máme zde model, nákresy," uvedl Mašláň.
Vystavena je například kalicí pícka používaná ve 40. letech nebo rukavičkářský šicí stroj vyráběný ve 40. letech, nechybějí nákresy strojů, plány objektů a fotografie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.