Přihlásit

Národní park láká na novinky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejmladší národní park v zemi, České Švýcarsko, každoročně navštíví kolem 750 tisíc turistů a loni se jejich počet zvýšil o třináct procent. "Loňský rok byl rekordní. Velký zájem návštěvníků nás na jedné straně těší, na druhé klade nároky na udržování rovnováhy mezi cestovním ruchem a ochranou přírody. To se může dařit zejména díky kvalitní síti značených turistických cest a ohleduplnému chování většiny návštěvníků," říká Pavel Benda, ředitel parku, k jehož nejobdivovanějším místům patří například největší skalní most v Evropě Pravčická brána, pohádkový Dolský Mlýn, hřenské soutěsky či Mariina vyhlídka.

PŘÍSTUPNÝ FALKENŠTEJN
V letošním roce na návštěvníky čeká řada novinek, zpřístupněn byl skalní hrádek Falkenštejn u Jetřichovic, který byl poslední dva roky pro většinu lidí nepřístupný. "Nebyl z principu nepřístupný, ale jeho zdolání byl téměř horolezecký výkon. Instalací schodů a lávek na jeho vrcholu se skalní hrádek nejen zpřístupní, ale bude také lépe chráněn před erozí působenou člověkem," sdělil mluvčí parku Tomáš Salov.
Když už jsme v Jetřichovicích, přímo v centru návštěvníky také přivítá zrekonstruované turistické informační centrum, které správa parku odkoupila od obce Jetřichovice a právě se opravuje. Do začátku turistické sezony bude také dokončena oprava cesty od Třech Pramenů k Pravčické bráně. První etapa, tedy cesta z parkovišť ve Hřensku ke Třem Pramenům, byla dokončena loni a díky tomu nemusí návštěvníci chodit po frekventované asfaltové silnici.
"Druhým velkým projektem, který bude dokončen, je oprava České silnice z Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic. To je důležitá páteřní komunikace v národním parku nejen pro cyklisty, kteří se z Vysoké Lípy mohou vydat směrem Na Tokání, do Zadních Jetřichovic a dále do Německa třeba k Labské cyklostezce, nebo opačným směrem přes Hinterhermsdorf do Kyjovského údolí a Krásné Lípy, ale také pro vozidla záchranářů či hasičů," přiblížil mluvčí.
Kromě turistických výletů park láká stále více cyklistů. Jedna z nejkrásnějších tras je Křinická cyklotrasa. "Vede z Krásné Lípy k Labi do Bad Schandau podél říčky Křinice přes dva národní parky, náš a Saské Švýcarsko. Právě na projížďce po této stezce zájemci mohou 21. dubna otevřít letošní sezonu," pozval Salov na akci, která vyjíždí od infocentra v Krásné Lípě.

VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU
Během roku park pořádá řadu akcí, nejoblíbenější je například Vítání ptačího zpěvu, což je vycházka zaměřená na pozorování ptáků, jejich určování podle hlasu, ukázka odchytu drobného ptactva do sítí a kroužkování pod dohledem ornitologa a ředitele parku, který se koná 29. dubna.
Do rodinného života vzácných a přísně chráněných sokolů můžete v květnu nahlédnout při výletu s pozorováním těchto dravců a s živým netopýrem se ve volné přírodě můžete setkat při Netopýří noci, která je letos 8. září.
V srpnu zase ožije louka u pohádkového Dolského mlýna na týden s řemesly. Můžete se těšit na pálení milíře, pečení v chlebové peci, výrobu šindelí a další zapomenutá řemesla. Chybět nebudou exkurze, přednášky a koncerty pod širým nebem. "Přehled akcí návštěvníci najdou na webu parku, na některé akce je nutné se předem přihlásit," upozornil Salov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.