Přihlásit

S peticí proti šíření vlků se starosta Vernéřovic chystá za poslanci (nachodsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pod petici za ochranu pastevectví, proti nekontrolovatelnému šíření vlčí populace se podepsalo do konce srpna několik tisíc lidí, kterým se nelíbí současný stav, podle něhož je vlk zařazen v seznamu kriticky ohrožených druhů.

„Přesná čísla ještě zatím nemám, počítám, že petice různých míst k nám budou přicházet ještě v příštích dnech,“ říká autor petice Tomáš Havrlant, který se už pomalu připravuje na říjnovou schůzi poslanecké sněmovny, kde otázku vlků u nás chce vnést do debaty zákonodárců.
„V posledních letech dochází k dramatickému nárůstu vlčí populace. S tím je spojený obrovský tlak na chovatele pasených zvířat. Čím dál častěji dochází k neomluvitelnému utrpení zvířat, která jsou terčem útoků vlků,“ dlouhodobě upozorňuje chovatel ovcí a starosta Vernéřovic Havrlant na nerovné rozložení sil mezi domestikovanými přežvýkavci a vrcholovým predátorem. „Zkušenosti z ciziny ukazují, že i přes vynaložení obrovských finančních a pracovních nákladů, nelze těmto útokům účinně zabránit,“ říká, čímž odůvodňuje požadavek petice, aby příslušné státní orgány se zasadili o změnu současné právní úpravy, která vlka chrání po celém území republiky.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.