Přihlásit

V Japonsku začal kontroverzní lov delfínů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tokio 2. září (ČTK) - U jihojaponské vesnice Taidži začal každoroční kontroverzní lov delfínů. Rybáři kytovce nahánějí do mělké vody, kde některé noži zabíjejí pro maso a jiné chytají, aby je následně mohli prodat do akvárií. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Lov delfínů má v Japonsku dlouhou tradici a rybáři se brání tvrzením, že vybíjení delfíni nepatří k ohroženým druhům. Jíst delfíní maso je prý stejné jako jíst hovězí či drůbeží maso.

Letošní lov delfínů začal v neděli. Podle japonských médií se ale rybáři první den vrátili bez úlovku. Ochránci přírody označují lov na delfíny za krutou praktiku a uvádí, že zvířata mohou umírat na udušení i 30 minut. Místní rybáři ale trvají na tom, že jejich komunita na lovu delfínů závisí. Lovecká sezóna potrvá šest měsíců.

Lov delfínů v Taidži se dostal do širšího povědomí před deseti lety v důsledku oscarového dokumentárního filmu The Cove (Zátoka). V Japonsku jeho tehdejší uvedení provázely protesty nacionalistických skupin, které ho považují za "protijaponský" film, útočící na tamní tradice.

Japonsko se také stalo terčem kritiky poté, co letos po 31 letech obnovilo komerční lov velryb. Stalo se tak krátce po vystoupení z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Komerční lov velryb letos začal 1. července. Japonsko nicméně lov velryb nikdy zcela neukončilo; každoročně jich tak pod záminkou "výzkumu" zahynou stovky, píše BBC.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.