Přihlásit

Na jihu Čech je letos 55 případů encefalitidy, meziročně méně (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice 30. srpna (ČTK) - Jihočeští hygienici zaznamenali tento týden šest nových případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 15 nových případů onemocnění lymeskou boreliózou. Od začátku roku je v Jihočeském kraji hlášeno 55 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 254 případů lymeské boreliózy. Meziročně je to o 22, respektive 40 případů méně. ČTK to dnes sdělila ředitelka krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

"Nejvyšší počet nemocných klíšťovou encefalitidou je v tomto týdnu na Českokrumlovsku a Českobudějovicku, lymeská borelióza je nejčastěji hlášena u nemocných z Českobudějovicka, Prachaticka a Táborska. Sezónní výskyt těchto onemocnění bude zcela jistě pokračovat i v následujících týdnech, počasí a podmínky v září bývají pro aktivitu klíšťat velice příhodné," uvedla Kotrbová.

Proti klíšťové encefalitidě je očkovaných přibližně 38 procent Jihočechů, což je víc než republikový průměr, který je zhruba 30 procent. Podle statistických údajů připadá v ČR pět pacientů s klíšťovou encefalitidou na 100.000 obyvatel. V Rakousku a Německu je to maximálně jeden případ na stejný počet obyvatel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.