Přihlásit

Firma přiznala plošné použití jedu na hraboše (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tereza JANDOVÁ, moderátorka
Myslivci řeší první velké úhyny zvěře způsobené jedem na hraboše. V okolí Brna napočítali desítky mrtvých zajíců a rozbory potvrdily, že zvířata se otrávila jedovatými granulemi. Jedna zemědělská firma potvrdila, že otrávené návnady skutečně na polích použila.

Josef SVOBODA, redaktor
Toto jsou fotografie, které nejspíš na hodně dlouhou dobu ukončí diskuse o tom, jestli je možné plošně používat jed proti hrabošům. Ve třech honitbách na Brněnsku hlásí myslivci hromadné úhyny zajíců.

Jiří RYBA, Myslivecký spolek Žatčany
V tomto úseku, v remízku jsme nacházeli první uhynulé zajíce.

Josef SVOBODA, redaktor
V Žatčanech napočítali celkem 14 mrtvých zvířat. Měli podezření na tularémii, a tak odeslali vzorky k expertize. Ukázalo se ale, že zvěř měla v těle jed používaný na hraboše.

Jiří RYBA, Myslivecký spolek Žatčany
Tu účinnou látku v tělech uhynulých zajíců údajně objevili.

Josef SVOBODA, redaktor
Svědci viděli několik lidí, jak na polích rozhazují otrávené granule. Myslivci z Žatčan proto podali trestní oznámení a případem se už zabývá policie. Hned nato se ozvali myslivci, kteří mají honitby v Tuřanech a Šlapanicích na Brněnsku. Na polích našli 62 mrtvých zajíců a 3 bažanty.

Zdeněk ŽIVĚLA, předseda okresního mysliveckého spolku
Výsledky jsou pozitivní na otravu Stutoxem 2. Budeme požadovat samozřejmě náhradu.

Josef SVOBODA, redaktor
V tomto případě se k odpovědnosti hned přihlásili zemědělci, kteří v oblasti hospodaří. Potvrdili, že na polích plošně rozsypali otrávené granule v době, kdy to zemědělský úřad povolil. Akce prý byla řádně ohlášená.

Roman ZVĚŘINA, ředitel zemědělského podniku
A my jsme ten přípravek použili v období, kdy byla plošná aplikace povolená.

Josef SVOBODA, redaktor
Rozporuplná rozhodnutí přitom vydávají sami úředníci ministerstev. Nejdřív jed povolili, po pár dnech ho zakázali a teď všichni čekají, jestli se myši nezačnou samy požírat nebo umírat kvůli chorobám. Josef Svoboda, televize Nova.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.