Přihlásit

Slovenské úřady nařídily myslivcům, aby vytáhli proti divočákům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava 16. srpna (ČTK) - Státní veterinární správa na Slovensku nařídila myslivcům, aby se pustili do intenzivního lovu divočáků. Tento týden se totiž potvrdil africký mor prasat u divočáka uloveného na východě země u hranic s Maďarskem. Dnes o tom informují slovenská média. Myslivci mohou používat i jinak zakázané způsoby lovu.

Úřady povolují, aby si myslivci pomohli třeba umělým osvětlením nebo zařízeními na osvětlování terče, lovit mohou také po dohodě s majiteli na zemědělských pozemcích, kde se pracuje. Smějí střílet divočáky i tehdy, když nemají schválený plán chovu a lovu spárkaté zvěře nebo nemají k jejími lovu povolení, uvedl zpravodajský web televize Markíza.

Na Slovensku v poslední době zaznamenali několik případů nákazy africkým morem u domácích vepřů. Poprvé to bylo na konci července v obci Strážne rovněž na jihovýchodě země. Po zjištění výskytu je nutné všechna prasata v dané obci utratit.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný. V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.