Přihlásit

Sokoli zahnízdili, teď potřebují klid pro vyvedení mláďat (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dravci si zamilovali skalní vyhlídky v CHKO Broumovsko

Broumovsko
Celkem sedm párů kriticky ohroženého sokola stěhovavého zahnízdilo i letos na území CHKO Broumovsko. Tento stav, který je stejný jako v loňském roce, přibližně odpovídá skutečnosti, ze 40.
letech minulého století.
"Tehdy početnost těchto dravců začala ubývat, až zcela vymizeli," připomíná Petr Kuna z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

VYVÉST POTOMKY SE VŠEM NEPODAŘÍ
Z takové pozitivní zprávy by se dalo usuzovat, že populace sokola se na Broumovsku úspěšně obnovila.
"Úspěšnost hnízdění však v minulém roce nebyla příliš velká, mláďata se podařilo vyvést jen na dvou lokalitách," připomíná zoolog ze Správy CHKO Broumovsko, proč je hnízdiště potřeba dále chránit a udržovat na nich klid.

HOROLEZCI I DRAVCI MAJÍ STEJNÝ VKUS
Pro sokoly je typické, že si k hnízdění vybírají skalní dutiny, římsy a stará krkavčí hnízda nejraději na holých vysokých skalách s dobrým přehledem o okolí. Tedy stejná místa, která pro svou přírodní krásu vyhledávají turisté a horolezci.
I když jsou skalní terény na Broumovsku rozsáhlé a ptáci tu mají na výběr stovky skalních věží, v tomto roce si sokoli přímo zamilovali turistické vyhlídky.

KLIDNÉ HNÍZDĚNÍ MÁ PŘEDNOST PŘED LIDMI
"Většina hnízd sokola stěhovavého se letos nachází poblíž skalních vyhlídek. Je proto velmi důležité, aby na nich návštěvníci zachovávali klid. Na dvou místech jsme dokonce museli přístup veřejnosti na dobu hnízdění uzavřít, protože hnízdo je těsně u vyhlídky a ptáci by nedokázali vysedět mláďata," upozorňuje Petr Kuna, a konkretizuje o jaká místa se jedná:
"Jsou to okrajové vyhlídky na Kočičích skalách a vyhlídka Skalní divadlo nad Kovářovou roklí. Průchod po okolních stezkách je ale dále možný." V přírodní památce Kočičí skály na Ostaši tak turisté mohou dojít po zelené značce až na Kočičí hrad nebo do Sluje Českých bratří. Horolezecká činnost je tu však v době hnízdění ve vyznačeném okolí hnízda vyloučena.
Polické stěny lze navštívit po všech turisticky značených trasách včetně těch, které vedou Kovářovou roklí a z Hvězdy na Supí hnízdo. Uchvacující výhled ze Skalního divadla i horolezecké výstupy v jeho okolí si turisté a lezci budou moci opět vychutnat přibližně od poloviny června.

VYLÉTNUTÍ MLÁĎAT PŘIBLÍŽÍ DALEKOHLED
"Když vše dobře dopadne, budou mít návštěvníci zážitek umocněný i pozorováním divokých sokolů.
Tito dravci po vyvedení mladých obvykle na hnízdišti ještě nějakou dobu zůstávají a učí zde mláďata lovit. Pokud to podmínky jen trochu umožní, připravíme ve spolupráci s Lesy ČR na vhodných hnízdištích ukázky volně žijících sokolů s pomocí stativového dalekohledu a s odborným výkladem ještě před vylétnutím mláďat z hnízda," dodal Petr Kuna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.