Přihlásit

Nález šakala jsme čekali (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZOOLOG ANTONÍN REITER O ŠAKALOVI ŘÍKÁ:

Znojmo
Nalezení šakala na Znojemsku bylo podle zoologa Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonína Reitera jen otázkou času. K tvrzením o pozorování psovité šelmy dosud chybělo jediné, a to konkrétní důkaz.

* Je nález šakala na Znojemsku ojedinělý?
Ústní informace myslivců či strážců národního parku o pozorování šakala ze Znojemska známe. Dosud jsme ale neměli ani fotografii, ani uhynulého jedince.

* A jinde v České republice šakalové zdokumentovaní jsou?
V republice se tento druh vyskytuje už poměrně dlouho. První nálezy jsou z konce devadesátých let. Několik potvrzených nálezů je z Břeclavska, Hodonínska, a to včetně doložených jedinců.

* Odkud šakalové na Moravu a do Čech vůbec přichází?
Původní oblastí výskytu je sever Balkánu, ale například z Rakouska jsou výskyty šakalů známé už dlouho, určitě od poloviny dvacátého století. V republice mám nálezy ze severní Moravy, středních i severních Čech.

* Podobá se šakal některému živočichovi zdejší fauny?
Je to psovitá šelma, s velmi podobnými nároky na prostředí a podobným způsobem života jako liška. Podobá se jí i velikostí. Loví myši, hraboše a přiživuje se na mršinách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.