Přihlásit

Divoká prasata ničí louky na jihu Čech (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bohumil KLEPETKO, moderátor
Už jsme o tom přinesly několik reportáží, na jaře louky na jihu Čech, určené k sečení, rozrývají divoká prasata. Zemědělcům to způsobuje milionové škody a někde už teď situace začíná být vážná. Někteří zemědělci začali rozprodávat a porážet dobytek, protože pro svá stáda ze zničených luk nemají dost krmiva na zimu.

Romana LEHMANNOVÁ, redaktorka
Už na jaře měli na loukách místo trávy jenom hroudy hlíny. Zemědělci to společně s myslivci pracně upravili, ale divočáci louky rozryli znovu několikrát, a tak Pavel Vrzal ze 24 hektarů nezúročil ani stéblo.

Petr VRTZAL, farma Líbalová
Takže ze 60 kusů dobytka, který v současný době chováme, jich uživíme přes tuto zimu maximálně 20, takže prodáváme, porážíme.

Miriam LÍBALOVÁ, farma Líbalová
Je mi z toho smutno, protože to byla dobrá zvířata, která jsme si chtěli nechat do chovu.

Romana LEHMANNOVÁ, redaktorka
A tito farmáři nejsou jediní, komu divočáci v okolí Záboří škodí, problémy mají třeba i v sousedních obcích.

Václav SLÁDEK, zemědělec, Dobřice
V suchém krmením na zimu odhaduji škody několik desítek tisíc korun.

Ludmila JINDROVÁ, farmářka Lipanovice
Pastevní areál, který byl zničený, jsme se rozhodli obnovit, a těch 48 hektarů mě vyšlo na půl milionu, ale výsledek bohužel byl takový, že se prasata vracela.

Romana LEHMANNOVÁ, redaktorka
Škody způsobené zvěří by měli platit myslivci, tolik peněz ale obvykle nemají. Místní zemědělci hlavně chtějí zvýšit odstřel divočáků. Plány na odlov už ale počet zvěře a škody, které zvířata napáchala v minulých letech, zohledňují.

Andrea GÜTTLEROVÁ, PR specialistka, Českomoravská myslivecká jednota
Zákon pamatuje i na případné změny plánu, kdy orgán státní správy myslivosti rozhodne o snížení stavů zvěře v honitbě.

Romana LEHMANNOVÁ, redaktorka
Zemědělci proto sepsali petici a odnesli ji na českobudějovický magistrát. Úředníci vyšší odstřel nenařídili.

Ivo MORAVEC, náměstek primátora České Budějovice
Oni tam říkají, že si nemyslí, že je správně, aby jenom náš odbor životního prostředí v Českých Budějovicích nařizoval zvýšený odstřel bez ohledu na to, jak to je v jiných částech Blanského lesa.

Romana LEHMANNOVÁ, redaktorka
Jenže sousední úřady v Prachaticích a Českém Krumlově rozhodly stejně. Důvody jsou různé, třeba to, že už teď je v Česku nařízen intenzivní lov divokých prasat. Zemědělci tak s nimi chtějí znovu jednat, bojí se, že jinak o své živnosti přijdou. Romana Lehmannová, Česká televize, jižní Čechy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.