Přihlásit

Další návrat ohroženého druhu. Vědci na pastvině divokých koní poprvé slyšeli chřástala (ceska-krajina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další ohrožený druh české přírody, který v tuzemské krajině rychle mizí, se poprvé objevil v rezervaci divokých koní a dalších velkých kopytníků u Milovic. Vědci tam při sledování lokality zaslechli volání chřástala polního.

„Chřástal polní patří mezi nejvíce ohrožené ptačí druhy Evropy. Proto nás velmi potěšilo, když jsme při obchůzce v rezervaci zaslechli jeho charakteristické volání,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd. Chřástal polní je středně velký pták, o něco menší než koroptev, se štíhlým tělem o délce 22 až 25 centimetrů.
Jeho životním prostředím jsou především louky, které nejsou intenzivně obdělávané. Potřebuje vegetaci, která je alespoň 20 centimetrů vysoká a zároveň není příliš hustá, aby se v ní chřástali mohli snadno pohybovat. Právě takovou mozaiku vytváří svojí pastvou divocí koně a další velcí kopytníci.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.