Přihlásit

„Vyděšené podsvinče z bažin“ je hlas neochotného letce chřástala vodního (stoplusjednicka.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vladimír Šoltys - Zejména na jaře můžete z rákosí u našich rybníků často zaslechnout charakteristický hlasový projev chřástala vodního. Lidským očím ale zůstává tento pozoruhodný pták, jehož výrazným znakem jsou silné a rychlé nohy, většinou skryt.

Pod šmolkově modrou dubnovou oblohou dopadají první ranní paprsky slunce na rosou smáčené rákosí na břehu rybníka. Labutí pár s vykasanými perutěmi vehementně hájí kout, kde se chystá postavit hnízdo. Na hladině bojují samečci lysek svoje cákavé každoroční bitvy o samičky. Koruny rozkvetlých jív zářící lampičkami rozvitých kočiček hučí tisíci včelami a jen kousek pod sněhobílými oblaky se skřivani předhánějí v tom, kdo zazpívá krásnější part na oslavu nadcházejícího jara.
Znenadání se z nejhustšího rákosí ozve kaskáda krátkých, postupně klesajících zvuků, které připomínají chrochtání a kvičení vylekaného podsvinčete. I to je typický jarní hlas našich rybníků.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.