Přihlásit

Sečení u rybníka na Žďársku zničilo hnízda vodních ptáků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rudolec (Žďársko) 22. července (ČTK) - Sečení rákosin kolem Pařezného rybníku u Rudolce na Žďársku zničilo hnízda vodních ptáků, uhynula zřejmě i mláďata ohroženého dravce motáka pochopa. Sečení bez povolení prováděla společnost Rybníkářství Pohořelice. Své pochybení připustila. Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě, sdělil ČTK Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické.

"Zjistil jsem to pouze náhodou, když jsem 10. července projížděl kolem. Po zjištění, že zaměstnanci Rybníkářství Pohořelice nemají žádné povolení, jsem jako stráž přírody práce přerušil. Bohužel to již bylo ve fázi, kdy porosty byly posečené. Kolik mláďat a snůšek bylo zničeno, nelze přesně zjistit," uvedl Kodet. Sečení podle něho zničilo hnízda a vejce potápky malé, labutě velké, poláka velkého, lysky černé či potápky roháče. "Jediné hnízdo, které nebylo zničeno vysečením, bylo hnízdo ohroženého dravce motáka pochopa se dvěma mláďaty. Je ale pravděpodobné, že starší mláďata byla skrytá v porostech kolem hnízda a byla usmrcena při sečení," řekl ornitolog. Stačilo podle něho pár týdnu počkat, až mláďata opustí hnízdo.

Akciová společnost Rybářství Pohořelice svou chybu přiznává. "Ano, došlo k této situaci. Bohužel jsme v tuto chvíli neměli informaci, že pro rybník existuje nějaké omezení. Nebyl to v žádném případě záměr, ale nedopatření," řekl ČTK ředitel společnosti Roman Osička. Společnost na rybníku hospodaří první sezonu, pronajala si ho spolu s dalšími v okolí. Práce kolem nich zastavila. "Teď si prověřujeme všechny rybníky, které máme od letošního roku v pronájmu, zda tam nejsou ještě další omezení, abychom se už do takových problémů nedostali," řekl Osička.

Situaci u rybníka už ČIŽP prověřila. "Byli jsme tam, zjistili jsme podezření z pochybení v oblasti ochrany přírody a povedeme přestupkové řízení. Více sdělíme, až bude pokuta pravomocná," řekl ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský.

Rybníky u Rudolce jsou od roku 2015 přírodní památkou. Mají rozlohu přes 12 hektarů. Podle Kodeta patří k nejvýznamnějším hnízdištím vodních ptáků na Žďársku.

Rybníkářství Pohořelice se zaměřuje především na produkci kaprů. Hospodaří na rybnících o rozloze přes 1400 hektarů. Podle výroční zprávy za rok 2018 zveřejněné ve Sbírce listin mělo rybářství loni zisk přes 13 milionů korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.