Přihlásit

Vláda je neutrální k vyšší ochraně půdy, kterou navrhuje KSČM (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 22. července (ČTK) - K návrhu komunistických poslanců na omezení možnosti vyjmout zemědělskou půdu z půdního fondu vláda dnes zaujala neutrální stanovisko. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Předloha počítá mimo jiné se zvýšením odvodů za vynětí půdy ze zemědělského fondu formou desetinásobného zvýšení koeficientů třídy ochrany. Návrh nyní projedná Sněmovna. Vláda již dříve odmítla jiný návrh poslanců KSČM na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství.

Poslanci KSČM chtějí, aby pro nezemědělské účely bylo možné použít pouze nezemědělskou půdu a jiné pozemky. Odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu by podle návrhu bylo možné jen v nezbytném případě a pouze ve veřejném zájmu, který převyšuje veřejný zájem ochrany zemědělského půdního fondu.

Úřady by musely v případě souhlasu s odnětím zemědělské půdy jejímu účelu uložit povinnost nahradit tuto půdu minimálně ve stejné výměře jinou půdou, která se nevyužívá k zemědělské činnost, leží ladem nebo jsou na ní nevyužívané budovy, a to formou rekultivace.

Podle komunistů není současná právní úprava ochrany půdy dostatečná. "Posledních několik let dochází k odnímání půdy ze zemědělského půdního fondu, a to většinou půdy nejvyšší bonitní třídy, pro nezemědělské účely. Tento stav je nežádoucí, přímo ohrožující významným způsobem zabezpečení potravinové soběstačnosti státu a jeho obyvatel," píšou poslanci KSČM v důvodové zprávě.

"KSČM přichází s celou řadou poměrně tvrdých principů, kde na jedné straně je tady určitě větší garance ochrany zemědělského půdního fondu, ale na druhé straně je třeba říct, že odvrácenou stranou by mohlo být i zablokování výstavby řadových domů v České republice, protože se takzvaně poměřují veřejné zájmy," řekl po jednání vlády ministr životního prostředí Richard Brabec. Návrh podle něj také až desetinásobně zvyšuje poplatky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.