Přihlásit

Mladí sloní samci se sdružují do gangů. Řádí a ničí aby přežili (zoom.iprima.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tým vědců, kteří studují v Indii velké savce, popsal, že sloni se v této zemi začali pod tlakem okolí chovat velmi podivně. A extrémně nebezpečně.

Přírodovědci z několika indických výzkumných institucí zkoumali na různých místech subkontinentu tamní populace slonů indických. Tento krásný a inteligentní tvor to v posledních desítkách let nemá vůbec snadné; tlak lidské civilizace ho zahání stále více na okraj vyhynutí. Ke snižování jejich počtů přispívá také pytláctví – zejména jejich lov kvůli slonovině používané pro dekorační i „léčebné“ účely. Vědce proto zajímalo, jak různé populace na tento tlak reagují.
Výsledky svého výzkumu popsali v odborném časopise Scientific Reports. Vůbec největší hrozbou pro slony jsou dnes farmy a zemědělství. Jak v Indii přibývá lidí, je potřeba čím dál více zemědělské půdy, která nahrazuje mimo jiné i přirozené životní prostředí slonů. A to znamená, že zvířata se musí vydávat na výpravy na lidská území, kde se živí právě tím, co tam člověk vypěstuje.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.