Přihlásit

Riziko srážky se zvěří je v tomto ročním období vysoké (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jen za první dva měsíce roku 2017 bylo hlášeno 1634 srážek se zvířetem. Počet kolizí každý rok narůstá o víc než 15 procent. Nejrizikovější je duben a květen, pak podzimní měsíce.
Řidiči by měli mít oči na stopkách. V dubnu jsou srážky se zvěří velmi pravděpodobné. „Vše záleží na lokalitě a na tom, co se v ní pěstuje. Přirozený pohyb zvěře se navíc čím dál víc omezuje, v jarních měsících se k tomu přidává setba kukuřice či obilí a zvěř neví, kam jít," vysvětluje dlouholetý myslivec z Trutnovska Luboš Ptáček.
Rapidní nárůst hlášených nehod může mít ale i jeden prozaický důvod. Některé pojišťovny zahrnují tuto eventualitu jako bonus k povinnému ručení.
Podle policejních statistik se v roce 2016 srazilo se zvěří 10 917 aut. Pojišťovna UNIQA eviduje meziroční nárůst kolizí o 15 %, přičemž podíl těchto škod na všech škodách z havarijního pojištění nyní činí až 9 %.
„Nejvíce škod vzniká u našich klientů na Vysočině, na Zlínsku, Uherskobrodsku a ve Středočeském kraji. Nejčastěji se nehody stávají při stmívání a mezi 23. hodinou večerní a 2. ranní. Růst počtu škod souvisí i se zvyšujícími se stavy zvěře," říká tisková mluvčí UNIQA Eva Svobodová s tím, že největší škody způsobují divoká prasata. Ta dokážou zničit celý předek a čelní sklo. „V těchto případech evidujeme i škody v řádu vyšších stovek tisíců korun," dodává Svobodová. Při srážce se zvířetem je nutné zavolat policii, která přes místní myslivce zajistí likvidaci zvířete. Sražený kus se nikdy nesmí odvážet. Nejde jen o trestný čin pytláctví, ale také o riziko spojené s konzumací veterinárně neprověřeného masa.
Podle dat z aplikace srazenazver. cz, kterou vyvinulo Centrum dopravního výzkumu a kam může kdokoliv zanášet údaje o srážce či přejetém zvířeti, jsou nejčastější kolize se srncem. Následují divoká prasata, pak psi a kočky. Kvůli provozu umírá také nespočet ptáků a v tomto ročním období rovněž migrující obojživelníci.
„Duben určitě patří k měsícům, kdy je zvěř více v pohybu a frekvence hlášených škod je vysoká," dodává Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB pojišťovny. Škody na autě ale nemusí zvířata způsobit jen nárazem. Hlodavci a kuny si rádi smlsnou na měkkých částech vozu, jako je kabeláž nebo čalounění. I to lze pojistit v rámci havarijního pojištění. Taková návštěva může motoristu přijít na desítky tisíc korun. Dochází k nim i na parkovištích velkých měst, stačí odstavit auto třeba na půl dne.
„Registrujeme i kuriózní případ napadení nikoli auta, ale řidiče při transportu živého vepře v dodávce bez přepážky mezi sedadly a korbou. Převážené prase o jateční váze se uvolnilo z improvizovaných pout, dostalo se až k předním sedadlům a obtěžovalo řidiče za volantem takovým způsobem, že havaroval do příkopu," říká Svobodová.
Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativy, k problematice dodává: „V posledních pěti letech evidujeme každoročně v průměru asi 15% nárůst škod způsobených zvěří. V roce 2014 jsme řešili 4700 takových škod, za rok 2016 to již bylo 5900 škod, za které jsme celkem vyplatili pojistné plnění ve výši 213 miliónů Kč."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.