Přihlásit

V Amfíku Bukovina připravují velkou přehlídku trofejí (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V prostorách Amfíku Bukovina v Popovicích se ve dnech 22. a 23. dubna uskuteční chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v uherskohradišťském okrese v mysliveckém roce 2016, tedy od 1. dubna 2016 do 31. března 2017. O den dříve bude výstava volně přístupná školám, stačí, když se přihlásí u Františka Bajaji na tel. 602 428 861.
Necelý měsíc před přehlídkou se v kulturním domě v Popovicích sešla hodnotitelská komise, aby trofeje spárkaté zvěře ohodnotila.
„Jsou to trofeje srnčí, daňčí, jelení, mufloní, černé zvěře, ale i šelem ulovených v honitbách spadajících pod obce s rozšířenou působností Uherské Hradiště a Uherský Brod," upřesnil předseda hodnotitelské komise Stanislav Křenek, mj. referent státní správy lesů, myslivosti a rybářství při Městském úřadě v Uherském Hradišti.
První den komisaři hodnotili mufloní, srnčí a daňčí, druhý den jelení a černou zvěř a poslední den patřil hodnocení význačných trofejí, které získají bronzové medaile a výše.
Vše bystrým okem sledoval hlavní garant Jan Halámek z Kunovic z Ústřední hodnotitelské komise Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ), který dohlížel na dodržování nové metodiky hodnocení.
„Jedná se o velmi obsáhlou kapitolu, takže vyjmenovat všechny novinky by zabralo hodně času," podotkl Křenek a uvedl tu nejzásadnější změnu, a to, že z hodnocení vypadají druhy zvěře, které jsou chovány v oborách.
Prvním úkolem komisařů bylo stanovení věku a zařazení do chovu. U zvěře, která měla být ponechána ještě dále v chovu, se ve spodních částech trofeje objevila tečka barvy červené, u průběrné zelená a modrá barva označovala sanitární odlov nebo kusy sražené vozidly. Specialistou na hodnocení mufloní a daňčí zvěře, která se vyskytuje v Bílých Karpatech, byl předseda myslivecké komise Libor Beníček.
„Historicky byl minulý myslivecký rok na hodnotu a počet trofejí, které byly ohodnoceny zlatou, stříbrnou nebo bronzovou medailí dle hodnocení CIC, nejúspěšnější v historii okresu Uherské Hradiště," zaradoval se Beníček a s hrdostí prozradil, že v honitbě Niva Bojkovice byl uloven nejsilnější muflon v historii uherskohradišťského okresu. „Rovněž kolekce 20 medailových daňků a 18 medailových muflonů z honiteb našeho okresu je pozoruhodná z toho důvodu, že se jedná o chov ve volné přírodě," dodal předseda myslivecké komise.
Celkem komise ohodnotila 1 001 trofejí, z nich 72 získalo počet bodů dostačující pro udělení některé medaile dle bodování podle CIC.
Proč se tyto přehlídky dělají? „Za prvé pro oko veřejnosti. Je to společenská záležitost a kulturní osvěta. A za druhé státní správa myslivosti sleduje, jestli odlov a chov zvěře směřuje k cílevědomému zvyšování genefondu a kvality zvěře," vysvětluje předseda hodnotitelské komise. „V neposlední řadě je to přehlídka pro samotné myslivce, aby se poučili, jak provádět průběrný odlov. Zvěř je totiž národní bohatství a je majetkem státu a ne, jak se někteří spoluobčané domnívají, myslivců!"

***

PŘEHLÍDKA TROFEJÍ V ČÍSLECH JELENÍ ZVĚŘ 55 trofejí jelenů (jeden jelen získal bodovou hodnotu na bronzovou medaili) DAŇČÍ ZVĚŘ 157 trofejí daňků (pět daňků obdrželo bodovou hodnotu pro udělení zlaté medaile, pět pro stříbrnou a deset pro bronzovou medaili) MUFLONÍ ZVĚŘ 27 trofejí beranů (osm beranů obdrželo bodovou hodnotu pro udělení zlaté medaile, osm pro stříbrnou a dva pro bronzovou medaili) SRNČÍ ZVĚŘ 730 trofejí srnčího (dva srnci obdrženi bodovou hodnotu pro udělení zlaté medaile, osm pro stříbrnou medaili a šest pro bronzovou medaili) ČERNÁ ZVĚŘ 9 trofejí prasat divokých (dva kňouři získali bodovou hodnotu pro udělení bronzové medaile) ŠELMY 14 lebek lišek (čtyři lišky obdržely bodovou hodnotu pro udělení zlaté medaile, tři pro stříbrnou a čtyři pro bronzovou medaili), 9 lebek jezevce lesního (dvě lebky byly ohodnoceny bodovou hodnotu pro udělení stříbrné medaile a dvě lebky pro bronzovou medaili)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.