Přihlásit

Ochrana hnízd černobílé krásky s chocholkou (csopvlasim.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Černobílý opeřenec létající nad poli a ozývající se svým nenapodobitelným hlasitým voláním. To je čejka chocholatá, líbivý pták ze skupiny bahňáků. V posledních desetiletích v naší krajině rapidně ubývá. Na Podblanicku proto již několik let probíhá monitoring a ochrana jeho hnízd.

„V měsících duben a květen byl realizován projekt ochrany hnízd čejky chocholaté na Podblanicku. Konkrétně v lokalitách obcí Radošovice u Vlašimi, Načeradec, Jankov, Ratměřice, Drachkov, Petrovice, Ouběnice a Olbramovice. Celkem bylo letos sledováno cca čtyřicet hnízd,“ informuje Jaroslav Svačina, ošetřovatel Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.
Čejka chocholatá je taková polní ‚sojka bonzačka‘. Když se někdo ocitne poblíž jejího hnízda, snaží se na sebe upozornit svým zvučným hlasem a odlákat tak nepřítele. Na zemědělskou techniku je však bohužel její strategie krátká. Hnízda i s mláďaty jí bývají ničena při jarních pracích na polích a podmáčených loukách. Početnost silně ovlivňuje také úbytek mokřadů v krajině a celkově způsob jejího obhospodařování.

Celý člíánek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.