Přihlásit

Plechovky jako smrtící návnada pro zvířata (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka
Odhozená plechovka. Samo o sobě neekologický krok. Co teprve když se stane smrtícím nástrojem pro zvířata? A ano, ohrozit může i vaše čtyřnohé mazlíčky. V následující reportáži uvidíte, jakou neplechu může udělat nejen v přírodě odhozená plechovka, a proč je tedy lepší ji příště sešlápnout.

Simona DOČKALOVÁ, reportérka
Na volně se povalující odpad v přírodě narazíme bez nadsázky na každém kroku. A přitom třeba taková plechovka je pro zvířata doslova smrtícím předmětem, což dokazuje i případ, který se stal před několika dny. Tento lišák totiž našel v přírodě odhozenou plechovku a ve snaze zjistit, co by v ní mohlo být k snědku, mu hlava v plechovce uvízla. Kdyby ho nenašla jeho zachránkyně, neměl by šanci přežít.

Zuzana POKORNÁ, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hlavního města Prahy
Je to typický případ. Stává se to u lišek, stává se to třeba u toulavých psů a je to přesně ten případ, kdy zvíře tam hledá potravu a strčí tam hlavu a už ji nevyndá. Takže je to ukázkový případ a to zvíře mělo velikánský štěstí, že ho někdo našel, protože jinak by umřelo opravdu strašlivou smrtí.

Simona DOČKALOVÁ, reportérka
Veterinářce trvalo 3 hodiny, než lišáka ošetřila. Musela ho zbavit klíšťat a červů, kteří se usídlili v ráně od plechovky. Pak ránu vyčistit, doplnit cukr a zvíře zahřát a zavodnit. Lišák navíc dostal antibiotika. Takových příběhů je ale mnohem víc. A ne vždy musí jít jen o odpad pohozený v přírodě.

Zuzana POKORNÁ, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hlavního města Prahy
Děje se to čím dál častěji, řekla bych, protože odpadků je více a více. A je to strašně nebezpečné. Jsou to různé plasty, sítě, plechovky, petláhve, kroužky od PET láhví, věci, který do přírody nepatří, zvířata s tím nepočítají, a když se do toho zamotají, tak je to pro ně smrtelné nebezpečí.

Simona DOČKALOVÁ, reportérka
Zvířeti hrozí poranění o ostrý okraj plechovky. V nejhorších případech pak i smrt vlivem dehydratace anebo vyhladovění. Nejde ale jen o problém ve volné přírodě. Stát se to může i vašemu domácímu mazlíčkovi, když najde třeba z popelnice vypadlou plechovku. A přitom k těmto situacím nemusí vůbec docházet. Řešením je neodhazovat odpadky ve volné přírodě, anebo u konkrétně zmíněných plechovek je vždy sešlápnout nebo zamáčknout tak, aby se do nich zvíře nemohlo dostat. Simona Dočkalová, televize Prima.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.