Přihlásit

Desítka bizonů je stále na útěku (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

moderátorka
Desítka bizonů z farmy u Českého Rudolce na jihu Čech je stále na útěku. Z ohrady uteklo stádo už v polovině dubna. Šance, že se bizony po takové době podaří chytit, se prý snižuje. Veterinární správa proto povolila jejich odstřel. Podrobnosti má Vladimír Hoť.

Vladimír HOŤ, redaktor
Posledních 10 bizonů, které se stále nepodařilo odchytit, se má pohybovat až v okolí Jihlavy. Tedy nějakých 40 kilometrů od farmy. Za poslední 3 týdny se podařilo chytit pouze 2 kusy. Veterinární správa v tuto chvíli už považuje bizony za zdivočelé a povolila jejich odstřel. Ten mohou provádět myslivci. To se ale nelíbí majiteli bizonů, cena jednoho kusu se totiž pohybuje okolo 30 tisíc korun. Případem se zabývali policisté, podle kterých majitel spáchal přestupek na úseku týrání zvířat. Momentálně se tak útěkem zabývá Městský úřad v Dačicích, který může chovateli uložit až 50tisícovou pokutu. Bizoni utekli z výběhu poté, co je vyplašily stavební stroje. Většinu stáda se podařilo během několika dnů odchytit. Nebezpečného býka museli pracovníci farmy zastřelit. 600kiloví bizoni se prý pohybují hlavně v lesích. Rozhodně byste se je neměli pokoušet sami odchytit.

Nela NOVÁKOVÁ, zootechnička
Rozhodně se k nim nepřibližovat a nikam je nezahánět.

Vladimír HOŤ, redaktor
Opatrní by měli být také řidiči. Srážka s více než půltunovým zvířetem může mít fatální následky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.