Přihlásit

Efektivní záchrana srnčat (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Problematika záchrany srnčat při senoseči je řešena se střídavými úspěchy desítky let. Pracnost, časová náročnost a obvykle i nutnost dobré a spolehlivé spolupráce se zemědělci jsou ale velké překážky, které zásadně ohrožují dobrý výsledek a přežití srnčat.

Zabýval jsem se tím, jak jednoduše tento problém vyřešit. Jasné bylo, že využití pachových prostředků by bylo nejoptimálnější řešení, které by odstranilo všechny problémy dosud spojené s využívanými metodami. Chyběl už jen levný, dostupný a zejména z hlediska životního prostředí naprosto nezávadný nosič pachové látky. Nakonec se řešení podařilo nalézt a bylo připravené k otestování.V loňském roce ve spolupráci s OMS Žďár na Sázavou jsme vyzkoušeli naprosto novou metodu, která vedla až k překvapivě dobrým výsledkům. Podstata spočívá v zapachování prostoru, kde se bude senoseč konat, a tím odradit srny, které by zde kladly srnčata.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.