Přihlásit

USA: pokusy o reintrodukci vlků (ČT 24)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakub SZÁNTÓ, moderátor
Objevuje se jako hrozba v pohádkách i legendách. Dodnes se o něm vyprávějí hrůzostrašné historky. Jenže vlk je dnes na mnoha místech na předních příčkách seznamu ohrožených druhů. Vůbec nejvíc vlk rudohnědý a mexický. Ochránci začali pracovat na speciálních programech odchovu vlčích štěňat. A taky na vzdělávacích programech, které mají šelmy zbavit pověsti krvelačného zvířete.

Barbora MAXOVÁ, redaktorka
Vlk mexický a vlk rudohnědý. Oba predátory spojují dvě věci. Žijí na území Spojených států a jsou nejohroženějšími druhy vlků na světě. V divočině sice patří na vrchol potravinového řetězce, mají ale mocného nepřítele a tím je člověk. Vlci jsou stále častěji obětí ilegálního lovu.

Regina MOSSOTTIOVÁ, americké centrum na ochranu vlků
V přírodě je zhruba 150 jedinců vlka mexického, který žije zejména ve Spojených státech - Arizoně a Novém Mexiku. Vlk rudohnědý je na tom bohužel hůř. V divočině je už asi jen třicet jedinců.

Barbora MAXOVÁ, redaktorka
Právě pytláci už zabili téměř 70 % vlků mexických, odchovaných ve speciálních programech a vypuštěných znovu do přírody. Lovci mají na svědomí i každého čtvrtého vlka rudohnědého ve volné přírodě. O něj se vědci bojí nejvíce. Varují, že jeho populace by mohla do 10 let vymizet úplně.

Joe MADISON, biolog, program na ochranu vlků rudohnědých, /Zdroj: Guardian/
Jestliže zůstaneme na této cestě, nebude trvat dlouho, než ztratíme populaci vlků rudohnědých. Ve skutečnosti víme jen o jednom chovném páru.

Barbora MAXOVÁ, redaktorka
Vlka často předchází pověst nebezpečné šelmy. Ve skutečnosti ale představuje důležitou součást ekosystému. Podle výzkumů z Yellowstonského parku jsou to právě smečky vlků, které pomáhají přírodu udržovat v rovnováze. Loví především býložravce. Nepřímo tak brání nadměrnému úbytku zeleně, která chrání půdu před erozí. A nejen to. Bujná a zdravá vegetace poskytuje útočiště množství dalších živočišných druhů.

Dan STAHLER, projekt Yellowstonského parku na ochranu vlků
Navrácení vlků do přírody opravdu zlepšilo biodiverzitu tohoto regionu. Myslíme si, že tento hlavní predátor v této krajině ovlivňuje potravinový řetězec ve velkém měřítku.

Barbora MAXOVÁ, redaktorka
V Yellowstonu se v 90. letech podařilo do přírody vrátit vlka obecného, který byl v oblasti téměř vyhuben. Přírodovědci se snaží úspěch zopakovat i u vlků rudohnědých. Štěňata narozená v chovných centrech v Arizoně a Novém Mexiku jsou už ve dvou týdnech umísťována do volné přírody.

Regina MOSSOTTIOVÁ, americké centrum na ochranu vlků
Díky obojkům se zařízením GPS, které nosí divocí vlci, můžeme najít noru vlčice a tajně tam umístit naše štěňata. Vychová je pak jako svoje vlastní a dá jim tak větší šanci na přežití. Naučí je totiž, jak se vyhýbat lidem, jak lovit a ochránit svoje teritorium.

Barbora MAXOVÁ, redaktorka
Vlci čelí kromě pytláků i další výzvě. Biologům ve vracení zvířat do volné přírody systematicky brání farmáři. Vědci tak musejí složitě hledat vhodná místa, kde by mohly populace vlků rudohnědých žít bez omezení. Zároveň spustili několik programů, které se snaží veřejnost přesvědčit, že tato šelma nebezpečí nepředstavuje. Naopak se aktivně podílí na tvorbě kvalitního ekosystému. Barbora Maxová, Česká televize.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.