Přihlásit

Dříve chránění, dnes na odstřel (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jsou krásní, chytří a organizovaní. A hlavně pořád hladoví. Kormorán velký a bobr evropský kdysi u nás málem vyhynuli a stali se jedním ze symbolů péče člověka o zachování přírodních druhů. Pod zákonnou ochranou se vrátili a začali se množit, žrát a ničit. Ročně napáchají škody za stovky milionů korun.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP), jež má ochranu druhů na starost, tyto živočichy hájí.
„Zmíním bobra. Není v uvozovkách paušálně na odstřel. Na řadě míst je vítán kvůli jeho schopnosti obnovovat vodní režim krajiny, zadržovat vodu v hrázových systémech, pro vytváření mokřadů zvyšujících biodiverzitu krajiny,“ vyjmenovává za resort Ondřej Charvát.
Jenže máte-li sad, zahrádku, park, spravujete vodní toky a zabydlí se vám tam tato nepozvaná návštěva, nadšení z ní rozhodně nesdílíte. Zbavit se jí je totiž velmi složité. Odstřel? Za posledních pět let bylo odloveno pár desítek kusů z asi šestitisícové populace bobrů. Dospělá samice přitom ročně od května do června vrhne až pět mláďat.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.