Přihlásit

Jeleni kopírují železnou oponu i po třiceti letech (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Lipensku si v těchto dnech připomínají třicet let od pádu železné opony. Při diskusích připomněli vědci výzkum, který potvrdil, že doba socialismu nepoznamenala jen lidi, ale také jeleny. Ti pohybem stále kopírují tehdejší státní hranice. Výročí pádu totality a nástup svobody oslaví lidé z Německa, Rakouska a České republiky podzimním pochodem z Třístoličníku.
Nápad vznikl ve Frymburku při společné mezinárodní konferenci, které se zúčastnili odborníci i politici z Čech, Bavorska a Německa. Právě na této konferenci připomněl svůj výzkum Pavel Šustr, bývalý vedoucí telemetry týmu Národního parku Šumava. Při satelitním pozorování šumavských jelenů odhalil, že tato zvěř dodržuje linii dřívější železné opony.
Jeleni z německé i české strany hranice totiž zachovávají původní návyky svých rodičů. „Jeleni na české straně Šumavy chodí přesně do míst, kde dříve stály dráty, které byly před státní hranicí. Stejné je to i s německými jeleny,“ popsal Šustr a upřesnil, že zvířata měla při výzkumu na krku upevněné speciální obojky. „Zjistili jsme, že němečtí jeleni chodí na pastvu do našeho vnitrozemí, ti čeští do Německa ale nikdy nepřijdou. Elektrické dráty kopírující v minulosti naši státní hranici totiž byly daleko před tou skutečnou,“ vysvětlil Šustr.

Celý článek najdete v deníku Právo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.