Přihlásit

Prý vymře milion druhů? Je to tragédie nebo mediální kachna? (zoom.iprima.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidstvo má mít v dohledné době na svědomí ztrátu jednoho milionu druhů. Pojďme se na tuto vědeckou tragédii podívat blíže.

Kolik je na světě druhů?
Médii proběhla zpráva o katastrofálním ohrožení jednoho milionu druhů, který má v nejbližších létech vyhynout. Nejednalo se o něco, co by si žurnalisté vycucali z prstu, ale o informaci ze zprávy, na které stovky vědců pracovali několik let. Na poměrně jednoznačnou otázku „Kolik je na světě druhů“, na níž by se mělo dát odpovědět číslovkou, neexistuje jednoznačná odpověď. Vědci se neshodnou dokonce ani odhadech množství druhů, které naši planetu obývají. Pět milionů? Padesát? Pokud pět, vymření jednoho milionu by byla skutečná tragédie. Pokud padesát, rozsah by byl mnohem menší. Publikace Numbers of Living Species in Australia and the World vydaná australskou vládou hned v úvodu píše: "Odhady celkového počtu druhů jsou velice široké, od 5 milionů po více než 50 milionů. V této publikaci se počítá se zhruba 11 miliony druhů celosvětově a kolem 570 000 v Austrálii." Leč začněme od začátku.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.