Přihlásit

Ostravská zoo zachraňuje siky vietnamské, stádo bude v Číně (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava 7. května (ČTK) - Odborníci ostravské zoologické zahrady se podílejí na záchraně siky vietnamského, který je ve volné přírodě již zcela vyhubený. Stádo těchto jelenů by mělo být obnoveno v Číně. Je možné, že jeho součástí budou i kusy odchované v ostravské zahradě. ČTK to dnes řekla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Sika vietnamský je poddruh jinak běžného jelena siky. Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. "Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben a zachránil jej chov na farmách a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné vysazení do přírody, tentokrát v jižní Číně. Na tomto projektu se aktivně podílejí odborníci ze Zoo Ostrava, kteří využívají zkušenosti vlastního chovu.

V nejbližších týdnech se mají odborníci z několika zemí opět setkat a projekt vzniku stáda společně řešit. Podle Novákové je možné, že kromě samotných zkušeností se ostravští chovatelé do projektu zapojí i převozem konkrétních zvířat. "Je možné, že se to bude týkat současného stáda, popřípadě zvířat, která u nás přijdou na svět," dodala.

V Ostravě žije početné stádo těchto jelenů. Jsou v něm i čtyři letošní mláďata - dva samečci a dvě samičky. Všechna se narodila v dubnu. "Je to skvělá příležitost přijít se podívat na tento v přírodě již vyhubený poddruh jelena," dodala mluvčí.

Ostravské stádo čítá 13 zvířat, přičemž tři samice z loňského roku pocestují v nejbližší době do Zoo Hamburk v Německu. O jejich přesunu stejně jako i o přesunu dalších siků se rozhodlo právě v Ostravě. Zoo Ostrava totiž vede také Světovou plemennou knihu siků vietnamských a řídí Evropský záchovný program.

Z knihy je podle Novákové zřejmé, že zatímco v Evropě populace siků vietnamských roste, v Severní Americe pomalu zaniká. "V USA je situace kritická. Tamní populace stagnuje a s výjimkou San Diega se ani nemnoží. Populace v USA tedy zřejmě brzy zanikne," řekl pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.