Přihlásit

Ústí dává za odstřel černé zvěře myslivcům 300 korun (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem 2. dubna (ČTK) - Odstřel přemnožené černé zvěře, která páchá v Ústí nad Labem škody v okrajových částech města a na sídlištích, podpoří i letos ústecký magistrát. Za každý ulovený kus dostanou myslivci 300 korun. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Romana Macová.

"A protože myslivost v České republice je zájmovou činností, náklady spojené s lovem musí nahradit sám spolek nebo každý jednotlivý myslivec na vlastní náklady, rada města se rozhodla, že opět podpoří spolky finančně," uvedla Macová. Za každý kus dostanou myslivci 300 korun, maximální částka pro jeden myslivecký spolek je ale 20.000 korun. Peníze z rozpočtu města získá na základě rozhodnutí rady města šest mysliveckých spolků.

Krajské město podporuje odstřel černé zvěře od roku 2015, kdy zaplatilo 17.700 korun za 59 ulovených kusů. Nejvíce odstřelů provedli myslivci v roce 2017, kdy město vyplatilo 47.700 korun za 159 kusů černé zvěře.

Vloni v říjnu například odstřelili myslivci pět divokých prasat na sídlišti Severní Terasa. Prasata tam ničila zahrady, lidé z nich měli obavy. Důvodem, proč se černá zvěř přibližuje do obydlených částí města, je především dostatek potravy a relativní bezpečí.

Se stejným problémem bojuje také Děčín. Tam nechala radnice v březnu nainstalovat pachové ohradníky za zhruba 10.000 korun, které by podle mluvčího děčínské radnice Luďka Stínila měly zabránit divočákům v tom, aby páchali škody v části Bynov. Černou zvěř z lesů podle Stínila vyhání hluk při kácení dřeva kvůli kůrovci a fakt, že lidé divočáky krmili.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.